8 Mart 2009 Pazar

Sadık ve Zekiye Ceylan

Ünlü Filatelist çift Sadık ve Zekiye Ceylan ;

Sadık Ceylan



Zekiye Ceylan

Levant Pulları

Levant Pulları hakkında internette karşılatığım bazı pullarla ilgili sorular sorana kadar hiçbir sey bilmiyordum. Tabii hakkında soru sorduğum pullar Levant Pulları çıkıncada sormakla ne kadar iyi ettiğimi anladım ve sağolsunlar TrFila forumundaki ustalarım beni bilgilendirdiler.

Image Hosted by ImageShack.us

Bana verilen bilgileri aynen aktarıyorum ;

" Osmanlı Devleti'nde kapitülasyonlara dayanarak yabancılar bazı postaneler açmışlardır. Buralarda kullanılan pullara levant pulları denir. Osmanlı devletinin kendi posta sistemi varken, sağlıklı çalışırken, birçok ülke başta kendi elçi, büyükelçiliklerinin haberleşmesini sağlamak, daha sonra kendi tebaalarına mensup vatandaşlar posta hizmetlerinide yürütmeyi bahane ederek her biri başlıbaşına genel posta teşkilatı imtiyazı almış, bunlar osmanlı devletinin başını çok ağrıtmış, kaldırılması için çabalar sonuçsuz kalmış, yıllarca osmanlı devleti posta idaresini zarara uğratmışlardır. (oniki milyon beşyüzbin osmanlı altını) Zamanla bu imtiyazlar devlet bütçesine büyük zararlar verecek boyutlara ulaşmış en nihayetinde birinci dünya savaşının başlaması ile yabancı devletlere tanınan imtayazlara son verilmiş,bu acı dönemin sonan ermesi hatırasına İMTİYAZI ECNENİYENİN LAĞVI konulu posta pullarımız bile vardır.
Bu konuda 1973 pulhan pul kataloğunda bu pullar ve levant pullarının, postahanelerinin ortaya çıkışı,gelişimi ve kullanımdan kaldırılması konusunda oldukça detaylı bilgi bulunmaktadır."

Akıl alır gibi değil gerçekten. Dönemin zaafiyetini bu kadar net veren bu filatelik örnekler pulun sadece pul olmadığının en güzel örneğidir. Bilgilerini benimle paylaştıkları için Muharrem Semerci ve Fatiy Bey'e çok teşekür ederim.

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us