16 Ocak 2009 Cuma

Netherlands

Elde etmek istediğim iki tane Netherlands pulu var şu aralar. İçim içimi kemiriyor. :)
Yazdıklarıma bakmayın elimde henüz kolleksiyon diyebileceğim birikim yok ama olsun istemek bedava ne de olsa istiyorum işte. :)
İşe gözüme kestirdiğim güzeller;


Atı Alan Üsküdarı Geçti

Gene bir alıntı yapıyorum Tr Fila.Com forumlarıdan. Alışın artık. :)



"ATI ALAN ÜSKÜDARI GEÇTİ" sık sık söylenen bir değimdir. Genellikle " İş işten geçti" anlamında kullanılır.. Burada geçen "ÜSKÜDAR" İstanbul'un Anadolu yakasındaki bir semt olan "ÜSKÜDAR" değildir.

Aslında bu bir POSTA değimidir. Gazneliler, Karahanlılar ve Büyük Selçuklular devirlerinde "POSTACI" lara "Esbkûydâr" denirdi.

Kelimenin aslı Farsçadır. "Esb": at , "Kûy":yol, köy "dâr": cı, cu takısı (hükümdar, defterdar, tahsildar,veznedar,alemdar, serdar,payidar daki takılar gibi)

Eski devirlerde devlet yollarında sadece belli amaçlarla seyahat edilirdi. Kervanlar, ticaret amaçlı, askerler devleti koruma amaçlı, eşkiyalar soygun amaçlı ve postacılar haber taşıma amaçlı dolaşırlardı. Bunun dışında halkın gezme amacıyla yola düşmesi söz konusu değildi. Herhangi bir işi olan, belli kurallar dahilinde, korumalarla yol alan kervanlarla seyahat ederlerdi. Atla yola sadece postacılar çıkarlar, ve son derece süratle menzilden menzile koşarlardı. Ülkenin en iyi ata binenleri posta hizmetlerinde kullanılır, bunlar çok hızlı at sürerlerdi. Bir şeyin artık geç kalındığı için yapılamayacağını belirtmek için "Atı çalan o kadar süratli kaçtı ki, ülkenin en iyi sürücüleri olan postacıyı bile geçti. Artık tutulmaz.!" denirdi. (O devirler hakkında daha geniş bilgi almak isteyenler "Posta Tarihine Notlar" makalemi okuyabilirler.)

Yukarıda "POSTACI" lar ile ilgili değim, daha Anadolu'ya gelmeden önce kurduğumuz devletlerin hatırasını taşımaktadır. En az bin yıllık bir "POSTA" değimidir. Bir kere daha hatırlatmak istedim.

Aydın Ayhan


Kaynak: TrFila.Com Forum

2010 sergisine dair...

Merhaba,
Trfila sitesini baş bilgi kaynağım olan formunda geziniken 2010'da yapılması planlanan filatelik sergi ile ilgili yazışmalarda forum üyesi ustalardan Osman Levend'in bizlerle paylaştığı bir kartpostalı dayanamayarak buraya taşımak istedim. Mesajı aynen aktarıyorum;



Kıymet'li Kardeş'lerim;
Bilmiyorum Ülke'mizde ilk Filatelik Sergi ne zaman açıldı. Ancak el'imde olan bir Kard Postal'da çok büyük bit pozitif mühür var. Orta'daki madalyon'da bir mıkdar silinti olsa bile gâyet net olarak okunabiliyor. Kard'ın sağ taraf'ında bulunan damga'ya bakılır ise (26.5.338); 1922 sene'sinin Mayıs ay'ında böyle bir filatelik sergi Bayezid'de açılmış. Bilindiği üzere "Mâliye" Posta Hâne'miz Bayezid Ca`mî'inin hemen arka'sında bulunan "Mâliye Nezâret'i" içinde idi (Bu gün'ün Istanbul Defterdâr'lığı).

Görülen büyük mühür'de şunlar okunuyor. En iç madalyon'da "Pul Kurd'u"; onun hemen dışındaki çember'de ise yıldız'ların üzerinde "Pul Sergi'si Şu`be'si", yıldız'ların alt'ında da "Istanbul - Bayezid - Hakkâk'lar Çarşu'su numero - 37" ibâre'si var.
Eger bu sergi bir ilk ise, acaba hâtıra'sı tekrarlanabilir mi?
Sevgi ve Selam'lar, Osman Levend.


Kaynak Başlık: Trfila.Com