9 Kasım 2012 Cuma

Karşıyaka Spor Kulübü'nün kuruluşunun 100. Yılı

 Karşıyaka Spor Kulübü'nün kuruluşunun 100. Yılı şerefine PTT  3 adet pul, bu pullara İlk Gün Zarfı çıkarttı ve Özel Gün Damgası uygulaması yaptı. Tabii ki bir İzmirli olarak bu damga uygulamasına koşarak gittim.
Alttaki ilk iki zarf benim tasarımımdır. Üçüncü ve dördüncü zarflar PTT tarafından çıkartılan zarftır.
Zarf ölçüm tipik ve artık piyasada tek alternatif olarak bulabileceğiniz 11x16.5cm lik zarf. Yer sorunu yaşadım çok fazla, yaptığım tasarımı büyük ve net kullanmak tek amacımdı. Tabii PTT'nın bu garip ve büyük ölçüdeki pullarını akıl edemediğimden damgalara yer bulmakta zorlandım. Özellikle de ikinci zarfta bu çok net fark ediliyor. Benimde hatam da büyük tabii sadece PTT'nin pulunu suçlamamak lazım. Piyasadaki bu Zarf kısırlığını da bir türlü anlayabilmiş değilim ya bu zarf ya da davetiye zarfı tercihi, olmadı diplomat tipi kullanacaksınız. Neyse...

Hemen alttaki zarf ise PTT tarafında çıkartılmış zarf. Tabii biz filatelistler tarafında beğenilmeyen dev zarf tipi bu seri içinde kullanılmış. Eee tabii pullar büyükse zarflarda büyük olmalı değil mi :) Her neyse. Zarf tasarım olarak kötü. Şöyle ki yahu tasarımcı şahsiyet "100. Yıl" yazısını zarfa ortalamak bu kadar mı zordur? Pulların boyu belli madem al biraz sola şunu en az 3 cm de yukarı çek şu "100. Yıl" amblemini artık. Benim zarftaki gibi bir de kulübün şu andaki logosunu da kullan zarfta. Alelade, baştan savma iş ancak bu kadar olurdu zaten.
Bu battal boy zarfların arkasına artık bir zahmet o ilk gün zarfının konusu ile ilgili bir metin konulsun, bilgilendirici bir özet mesela çok iyi olur. Yurt dışında adamlar bunu 50 yıldır yapıyor artık bizimkilerde geçsin bu sisteme. Yani bu çarşaf gibi zarf anlam kazansın biraz. 
Arkada pul neden var sorusu içinde öndeki orjinal pulların parasal değeri taahhütlü gönderiye yetmemesidir.