13 Nisan 2008 Pazar

Dünyayı Tanımanın Yolu, Pul Biriktirmekten Geçiyor

NERGİHAN ÇELENKoleksiyon denince ilk akla gelen pul biriktirme, dünyadaki en ilginç, en öğretici ve en kârlı hobilerin başında geliyor. Pullarla yakından ilgilenenler ülkelerin tarihini, coğrafyasını, ekonomisini, ünlü kişilerini, güzelliklerini, sosyal hayatlarını ve geleneklerini kolaylıkla öğrenme imkanı buluyor.

Türkiye’de genellikle “Sana pul koleksiyonumu göstereyim!” ifadesine kurban giden filatelistler (pul biriktiren kişi) ülkemizde yeterince tanınmıyor. Hâlbuki üstünde taşıdığı çizgiler ve renklerle her biri tek başına küçük bir ansiklopedi bilgisi barındıran pullar tarihe tanıklık ediyor. Türkiye’de birçok gencin ne olduğunu bile tam olarak bilmediği pul biriktirme işi diğer ülke çocuklarının en gözde hobileri arasında yer alıyor. 350 milyon kişinin ilgilendiği dünyanın en popüler bilimine ne yazık ki ülkemizde boş bir uğraş gözüyle bakılıyor. Dikkatli okunduğunda iyi bir eğitim aracı olan filateli bu nedenle her geçen gün ülkemizde ciddi bir biçimde geriliyor. 110 milyon nüfuslu Japonya’da 30 milyon koleksiyoncu yaşarken, İstanbul’da bu işi profesyonel olarak yapan kişi sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Bu nedenle PTT eskiden 600 bin pul basarken artık 200 bin basmakla yetiniyor.

Osmanlı pulları dünyanın en değerlileri arasında yer alıyor. Bu nedenle dünyada Türk kökenli ürünler büyük ilgi görüyor. Özellikle 1938’den önceki tüm pullarımız antika değeri taşıyor. Bunda Avrupa ülkelerinde Osmanlı Devleti’ne duyulan hayranlık ve Osmanlı’nın hükmettiği coğrafyanın genişliği büyük rol oynuyor. Çünkü en az 20 ülkenin posta tarihi Osmanlı’yla başlıyor. Bir ülkenin bağımsızlığını gösteren üç unsurdan biri olan pullar, dünyada para ve bayrak kadar önem görüyor. Kültürel, politik, turistik ve ekonomik propaganda aracı olan pullar, tarihî bir doküman özelliği de taşıyor. Ayrıca dünyadaki en iyi yatırımlar arasında gösterilen pul koleksiyonculuğu, iyi değerlendirildiğinde gayrimenkulden, borsadan ve dövizden çok daha fazla kazandırıyor. Kıymetli bir pul, taşıdığı özelliğe göre 50 bin dolara kadar alıcı bulabiliyor.

7 yaşından beri pul biriktiren Türkiye Filateli Dernekleri Federasyon Başkanı Mahmut Emirmahmutoğlu, gençleri bu hobiyi edinmeye çağırıyor. Dünyayı tanımak isteyen çocukların mutlaka pul koleksiyonu yapması gerektiğini söyleyen Emirmahmutoğlu, filatelinin (pulculuk) gençlere araştırma, disiplin ve hoşgörü kazandıracağını savunuyor. Özellikle anma pullarının gençlerin tarih ve coğrafya bilgisini kat kat zenginleştireceğine inanan Federasyon Başkanı, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Çünkü bir pul hiçbir zaman sadece bir pul değildir. Onun üzerinde basılı olanlar hem tarihî bir vesika hem de geniş bir kültürü yansıtır. Bu nedenle gençlerin bu zenginlikten uzak kalması beni çok üzüyor. Mesela ben bir eczacı olmama rağmen pullar sayesinde birçok uzmandan daha fazla tarih bilgisine sahibim. Bu yıl TÜYAP Kitap Fuarı’nda 16 yıldır ilk defa büyük bir pul koleksiyon sergisi açtık. Yurtdışında gençler aynı sergiyi görebilmek için önünde uzun kuyruklar oluşturuyordu. Maalesef burada çok az genç koleksiyonu ziyaret etti.”


Koleksiyonu nasıl yaparım?

Pullar; damgalı, damgasız ve zamksız olmak üzere üç kategoride yer alıyor. Pul biriktirmeye başlayacak gençlerin öncelikle PTT’de Filateli’ye üye olması gerekiyor. Burada her çıkan seriden kolaylıkla haberdar olarak koleksiyonunuza yeni pullar katabilirsiniz. Koleksiyonlarındaki eksik serileri tamamlamak, eski pulları almak, değiştirmek veya satmak isteyenler pul ticareti yapan firmalara veya filateli derneklerine başvurmalıdırlar.

Pullar nasıl saklanır?

Asla elle tutulmamalı. Elin teri ve kirinin kâğıda geçmemesi için pul maşasıyla tutulmalı.

Albüm içinde özenle saklanmalıdır.

Rutubet, pulun baş düşmanıdır. Rutubetli ortamlarda bulunan pullarda zaman içinde sandık külüne benzer sararmalar oluşur.

Pul albümleri dikey olarak dizilmelidir.

Düzenli olarak pullar havalandırılmalıdır.

Pulunuzun değer taşıması için parmak izsiz ve damgasız ve dantelâsının (kenarındaki işlemeler) düzgün kesilmiş olması gerekiyor.

Pula iyi davranın!

Pulu; zarar vermeden mektuptan çıkarmak istiyorsanız şu yolları takip edin: Pulun bulunduğu köşeyi yırtarak zarftan ayırın. Pul aşağıda kalacak şekilde içi ılık su dolu bir kaba koyun. Pul kabın içine düştükten sonra arkasındaki yapışkanın çözülmesi için birkaç dakika daha bekleyin. Pula elinizle dokunmayın. Bir cımbız yardımıyla pulu kaptan çıkarın. Pulu, kâğıt havlu arasına yerleştirin ve buruşmaması için kalın bir kitabın içine koyun. Bir gün bekleyin. Arka yüzündeki yapışkanın iyice çıkmış olmasına dikkat edin. Aksi takdirde pul, kâğıt havluya yapışacaktır.

Dünyada ilk pul İngiltere’de 1840 yılında, Osmanlı’da ise 1863 yılında basılmıştır. Osmanlı’daki ilk pullar 2 kuruş, 5 kuruş ve 20 para değerindeydi. Pulun değerini, az bulunması ve yıpranma oranı belirliyor. Dolayısıyla pulun kıymetli olanı eskisi değil, az basılanı.

Sayı: 49 Bölüm: Gündem



Kaynak: Genç Zaman

Pul Tarihe Karışıyor - Şemsettin Öztürk

Haberleşme sırasında tanıtımında en büyük etken olan küçücük pullar ne yazık ki tarih sayfalarına yerini arıyor.




Devletlerin tarihini,kültürünü ve zenginliklerini haberleşme sırasında tanıtımında en büyük etken olan küçücük pullar ne yazık ki tarih sayfalarına yerini arıyor.

Gelişen teknoloji pul kullanımını tarih sayfalarına yazdırmaya doğru giderken, küçücük pulların içinde nice bilgilerin saklı olduğunu bu güne kadar çocuklarımıza yederince öğretmediğimiz gibi gelecek nesillerin de pul ve pulun değerini ne yazık ki bilemeyecekler. Mektupların üzerinde yapıştırdığımız küçücük pulların üzerinde nice bilgilerin saklı olduğunun farkında olmadan minik pullar tarih sayfalarına yerini almaya başladı, Pullar ise o devletin tarihi, kültürünü ve zenginliklerini haberleşme sırasında tanıtan en büyük etken olduğunun bir gerçeğinin farkında olmadık.

Mektupların üstüne yapıştırılmış posta pullarındaki albenili görüntülere baktığımızda, geldikleri ülkelerin para birimlerini, hangi yönetim sistemiyle idare edildiklerini, bayraklarının renklerini, devlet başkanlarını, danslarını, giysilerini, kısacası folklor zenginliklerini, tarih ve tarihi kalıntılarına ait kimi bilgileri, coğrafyaları içinde var olan bitki ve hayvan türlerini, petrol, maden gibi toprakaltı zenginliklerini ve daha sayamayacağımız birçok değerleri görüp öğreniyorduk.

Pul, dünyada ilk defa 06 Mayıs 1840 tarihinde İngiltere'de, Türkiye'de ise 13 Ocak 1863 tarihinde kullanılmaya başlamıştır. Pul koleksiyonculuğu 150 -160 yılı aşkın bir süredir kralların dahi tercih ettiği bir hobi; sinema yıldızları, sporcular, krallar, başkanlar ve yüzlerce binlerce insan...

İlk posta pulunun 1841 yılında İngiltere'de piyasaya çıkartıldığından bu yana pul koleksiyonculuğu, dünyanın dört bir köşesinde milyonlarca insanın başlıca hobilerinden biri haline geldi. Posta pullarının üzerlerindeki görsel zenginlik, yazılı bilgilerin verdiği mesajlar ansiklopedik bir değer, başlı başına bir kültür hazinesi oluşturuyor.

Bilim adamlarının da belirttikleri gibi "filateli" yani pul toplama merakı, dünyanın en öğretici ve en popüler koleksiyonculuğu olarak baş sırayı çekiyor. Genelde pul toplama merakının, okul sıralarında başlaması, ister istemez koleksiyon yapan çocuklardaki genel kültür zenginliğinin ilerlemesini, sosyal derslerden iyi puan almalarını sağlamakta. Diğer bir kolaylık da herkesin ekonomik gücüne göre pul toplayabilmesi.

Bu muhteşem hobiyle içice olarak, tek bir ülke veya değişik ülkelerin pullarını biriktiren koleksiyonerlerin yansıra, sadece ve sadece tek bir konunun içerdiği pulları biriktiren tematik pul koleksiyoncularının sayısı da dünyanın dört bir köşesinde büyük bir artış göstermeye devam ediyor. Tek bir konuyu içeren tematik pul koleksiyonları arasında çiçekler, tıp, bayraklar, tablolar, arkeoloji, edebiyat, spor, tablolar ve ressamlar, devlet adamları, sahne sanatları, müzik, taşıtlar, izcilik ,hayvanlar.kuşlar vb. gibi örnek verebileceğimiz o kadar çok şey var ki, aslında daha başka bir yığın örnekle oldukça büyük bir liste oluşturabiliriz.

Posta pulları sadece posta ücretlerinin ödenmesi için değil aynı zamanda koleksiyon amacıyla kullanılmaktadır. Pullar mutlaka bir olayı veya bir konuyu ifade ederler. Posta idaresi tarafından yayımlanan açıklayıcı prospektüsleri okuyarak bilgi sahibi olanlar, çevrelerinde saygın bir yer edinecek kadar kültürlü olurlar. "PUL KÜLTÜRDÜR" sözü buradan gelmektedir.

Şemsettin Öztürk


Kaynak: Haber 61

Osmanlica Filateli

Muallimnuri Kütüphanesi ve Koleksiyonu'na ait Osmanlica Filateli örnekleri ve Posta Tarihi.

İncelenmesi gereken bir arşiv.

2. Mestutiyet Devri bir baska ( posta karti ) AÇIK MUHABERE VARAKASI

Image Hosted by ImageShack.us

'' Devlet-i Aliye-i Osmaniye Açik Muhabere Varakasi '' ibaresi arka yüzde yer almaktadir. 2. Mesrutiyet Devri ' nin klasik sloganlari : Ali Süavi ' nin temsili resminin yer aldigi ön yüzün üstünde '' Yasasin Vatan '' , sagda '' Yasasin Ordu '' , solda '' Yasasin Hürriyet '' , alt kisimda ise '' Kurban-i Vatan Üstad Muhterem Ali Süavi Efendi ''
yazilari yer almaktadir.

Siteden güzel bir örnek..

Daha fazlasını keşfetmek için Lütfen TIKLAYIN!....

Filateli - Belgesel - Trt




Filateli

Yapım Tarihi : 1996
Süresi :
Bölüm Sayısı : 1

Çekim Mekanı - Ankara
Yönetmen - Çetin İMİR
Yapımcı - Çetin İMİR
Metin Yazarı - Çetin İMİR
Program Danışmanı - Uğur TARHAN / Şükran ATALAY
Kameraman - Hüseyin İMANCI

Türk Filatelisini kuran ve bu amaca hizmet eden büyük Türk filatelistleri
ile uluslararası filateli yarışmalarında ve sergilerinde büyük başarılar
elde eden Türk filatelistleri tanıtılıyor. Belgeselde filatelist Uğur
TARHAN ve PTT filateli müdürü Şükran ATALAY da yer alıyor.




Doğum Tarihi - 1946 / Ankara Elektronik Posta Adresi - cetinimir@gmail.com Adresi - TRT Belgesel Programlar Müdürlüğü Oran / Ankara Telefon - 0312 4904300 / 2865 Faks - 0312 4908832 İlk, orta ve lise eğitimini Ankara'da tamamladı. İktisat Fakültesinden, Lisans alarak mezun oldu. 1972 yılında Basın - Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nde haber ve program kameramanı olarak çalıştı. 1974 yılında TRT Ankara Televizyonunda hizmete başladıktan sonra 12 yıl Baş Kameraman olarak sayısız belgesel ve drama programlarında Görüntü Yönetmenliği, 8 yıl Animasyon Servis Şefliği yaptı. 1986 / 1996 yılları arasında çalıştığı kurumda; hizmet içi ve hizmet dışı; kamera asistanı, stajyer montajcı ve yardımcı prodüktör yetiştirme kurslarında eğitmen olarak görev aldı. Kurum içi kurslarda, eğitmenliğine gereksinim duyulduğu zaman yine görev alıyor. 1993 / 1995 yılları arasında Çocuk ve Gençlik Programları Müdürlüğünde çalıştı. 1995 Mayıs ayından itibaren Belgesel Programlar Müdürlüğünde çalışmaktadır.


Kaynak: Kamera Arkası

Teoman Onat

En iyi tematik kolleksiyon ödülü

Prof. Dr.Teoman Onat'ın Medikal Filateli Koleksiyonu ve bir filatelist olarak düşündükleriyle ilgili çok güzel bir makale

"Filateli

Başlangıçta terimi açıklayayım. Eskiden mektup iletimi için bir vergi "Telos" verilirmiş. Bunun belgesi olan damga veya pulu gören, artık karşı taraftan para almazmış, o nedenle "a-telos" denirmiş. "Phil" kökeni ise 'seven' den ileri geliyor. Philatelie= pulsever oluyor.
Ben, her çocukta olduğu gibi 9-10 yaşlarında pul toplamaya başlamıştım. Bu merakımı İstanbul'dan ayrıldığım 1951 yılına kadar, özelli
kle Türk pulları ile devam ettirmiştim. Askerliğimi bitirdikten sonra, gördüm ki yurtta bulunmadığım sürelerde, özellikle 1955'ten sonra tirajları arttırdıklarından pulların değerleri çok artmamış. Bu nedenle koleksiyonumu ileriye ve geriye doğru genişlettim.

Medikal Filateli Koleksiyonuna ait 58 klasör

Bu uğraşı beni bir taraftan tarihe götürüyor, günlük dertlerden uzaklaştırırken öte taraftan da dinlendiriyordu. Bunun üzerine İstanbul Filateli Kulübüne üye olarak, pazar sabahı mezatlarına katılıp, daha da gerilere, ilk Osmanlı pulları olan 1863'teki tuğralı pullara kadar gittim. Ancak bu uğraşı bir para meselesi idi. Çok zengin biri bunları birden alır tamamlayabilirdi. Oysa, olgun bir insan kendinden de birşeyler katmalıdır diye düşünüyorum..."


Prof. Dr.Teoman Onat'ın Sitesi ve Makalenin devamı için lütfen Tıklayın!...

Pul Kolleksiyonculuğu Tarihi

Pul biriktirme bir merak, heves ve irade ile girişilebilecek bir zevktir. Dolayısıyla, zorlama, rica ve özenti ile pul koleksiyonu yapmaya başlanması, kısa sürede bu uğraştan sıkılarak vazgeçme sonucunu doğurabilecektir. Büyük bir hevesle başlanılan bu uğraştan kısa sürede vazgeçilmesi daha sonra gelecek olan yeni filatelistlere de iyi bir örnek teşkil etmeyecektir.

İyi düşünülerek pul biriktirmeye amatörce başlayan arkadaşlarımız öncelikle koleksiyonlarını ne şekilde yapacaklarına karar vermelidirler.

1. Hangi ülke ya da ülkelerin pulları toplanacaktır ?
2. Hangi yıldan başlanacak?
3. Kaç seri toplanacak?
4. Damgalı mı yoksa damgasız pul mu toplanacak?
5. Sadece pul mu yoksa ilk gün, özel gün zarfı, antiye koleksiyonu da yapılacak mı ?
6. Belli bir tema ile ilgili pul toplanacak mı? (Çiçek, kuş, gemi, spor …vs)

Pul biriktirmeye başlayan kişinin öncelikle kendi ülkesinin pullarına vermesi doğaldır. Ülkemizin pulculuk tarihini ve dönemlerine bu konudaki yazımızda yer vermiştik.

Koleksiyon normal olarak PTT’nin çıkardığı her puldan (pul, anma bloğu, sürekli seri, isteğe göre resmi seri) en azından birer seri alınarak başlar. Bu konuda Ankara Merkez Postanesinde Filateli Şubesi bulunmaktadır. Buraya üye olarak, tüm pulların adresinize gönderilmesini temin edebilirsiniz.

www.ptt.gov.tr adresinde de yeni çıkacak pul, FDC ve özel damgalar hakkında çeşitli duyurulara ulaşabilirsiniz.

Pul alımında serilerin tam olmasına, alınan pulların dantellerinin düzenli ve zamk kısmının lekesiz ve hasarsız olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Yıl serisi yapmaya karar vermişsek, yeni çıkacak pulları PTT’den almaya devam ederken daha önceki dönemlere a.t pulları bütçemiz ölçüsünde periyodik olarak almaya ve aldığımız her serinin üzerinde çalışarak o dönemin pullarını tanımaya çalışmalıyız. Toplu olarak alınıp bir taraf konulan ve incelenmeyen pullar koleksiyonere bir şey katmaz. Oysa koleksiyoner parça parça edindiği pulları inceler, bunların hangi döneme ait olduklarının, üzerindeki resimlerin ve kişilerin ne ve kim olduğunun araştırmasını yaparsa, ciddi bir genel kültür sahibi olur. İnsan pul biriktirirken her çıkan pul serisinde yeni bir şey öğrenir.

Posta pulu gercek anlamda ilk defa 1840 yilinda Ingiltere'de ortaya cikmis ve kisa zamanda tum dunyaya yayilmis. Posta pulunun mucidi de, bu bulusundan dolayi kralice tarafindan "Sir"luk unvaniyla onurlandirilmis Rowland Hill adinda bir Ingiliz burokrat. Gunumuzdeki koleksiyoncular onu "Pulun Babasi" olarak tanimliyorlar. Bizde ise, ilk posta pulu 1 Ocak 1863 tarihinde basilmis. Cikaran kisi de aslinda bir gazeteci olan, zamanin Posta Amire Nazir'i Agah Efendi. Uzerlerinde Sultan Abdulaziz'in Tugra'si bulunan bu iki pul mavi ve pembe renklerden olusuyor. Cikartildiklari tarihte, ederleri iki ve bes kurus olan bu pullarin bugunku katalog degerleri bir milyar iki yuz milyon lira. Bu pullari koleksiyonlarinda bulundurabilen meraklilarin sayisi tabii ki oldukca az ve oteki filatelistler tarafindan pul zengini olarak tanimlaniyorlar...

Ilk posta pullarinin kullanilmasiyla beraber, bu kucuk renkli kagit parcaciklarini toplayan meraklilarin sayisi her gecen gun artmis. Pul koleksiyonculugu, dunyanin en populer koleksiyonculugu olarak biliniyor. Bizde oldugu gibi, bugun dunyanin hemen her ulkesinde pul koleksiyoncularinin kurmus olduklari kulupler, dernekler var. Bu kuluplere uye olan koleksiyonerler belirli zamanlarda bir araya gelip sergiler, muzayedeler duzenliyor; aralarinda degis tokus yapiyorlar. Pul koleksiyonculuguna Filateli adi veriliyor, Yunanca'da sevgi anlamina gelen Philos ve vergi anlamina gelen Telein kelimelerinin birlestirilmesinden meydana getirilmis bir sozcuk. Pul toplayan koleksiyonerlere de Filatelist adi veriliyor.

Pul koleksiyonculugu beraberinde yabana atilmayacak onemli bir endustri de olusturmus. Bugun, pullarin iclerine koyulmasi icin album, foy, saydam zarf yapan firmalarin sayisi oldukca fazla. Bunlarin yani sira pullarin tutulmasi icin kucuk masalar yapan, buyutecler ureten firmalar da var. Butun bunlarin yaninda, her yil muntazaman yayimlanan dunya pullarinin degerlerini gosteren kataloglar da bu endustrinin en onemli kollarindan birini olusturuyor. Pul satan tuccarlar, pul toplayan meraklilar bu kataloglara bakarak ellerinde bulundurduklari pullarin ederlerini, niteliklerini ogreniyor; bu fiyatlar uzerinden alisveris ve degis tokus yapabiliyorlar. Dunyaca unlu en onemli pul kataloglarinin basinda Fransizlarin Yvert Tellier'si; Amerikalilar'in Scott'u, Ingilizler'in Stanley Gibbons'u ve Almanlar'in Michel'i geliyor.
Turkiye'de de Istanbul, Ankara, Izmir ve Edirne gibi kentlerde kurulmus filateli dernekleri var. Bu derneklerin en eskisi 1948 yilinda kurulmus olan Istanbul Filatelist Kulubu. Butun kulupler Istanbul'da bulunan Filatelist Kulupleri Federasyonu'na bagli. Istanbul Filatelist Kulupleri Konfederasyonu da, kisaca FIB adi verilen Uluslararasi Filateli Federasyonu'nun uyesi. Dunyanin dort bir kosesinde kurulmus bu derneklerin araciligi ile filatelistler birikimlerini paylasmak ve fikir alis verisinde bulunmak icin her yil degisik ulkelerde acilan uluslararasi veya ulusal kapsamli sergilere katiliyorlar. Ulkemiz koleksiyonerleri arasinda da bilhassa son yillarda uluslararasi sergilerde buyuk dereceler kazanmis filatelistler var. Bunlardan bazilari uluslararasi sergilere seref uyesi veya juri uyesi olarak davet ediliyorlar...

Son yillarda pul koleksiyonculugu onemli gelismeler kaydetmis. Bu gelismeler arasinda tematik pul koleksiyonculugu, yani belirli bir konuyu iceren pullarin toplanmasi basi cekiyor. Bunlar arasinda da neler yok neler... Ornegin: Kelebek pullari, spor pullari, tip konulu pullar, unlu ressamlar ve tablo pullari, kus pullari, balik pullari, edebiyat ve yazarlarla ilgili pullar, din konulu pullar, mimari, tiyatro, muzik, dans, arkeoloji ve akliniza gelmeyecek daha nice konu...

Bugun, yasi 70'lere merdiven dayamis istanbul'da Yesilkoy Filatelist Kulubu uyelerinden Mufit Akisik yillardan beri yaptigi "Uluslararasi Pul Sergileri" konulu pullariyla, dunyanin degisik ulkelerinde acilan sergilere katilarak 25'ten fazla madalya kazanmis, bunlardan dort tanesi de altin. Mufit Akisik, "Bu virus insanin kanina bir girdi mi, ondan sonra kolay kolay cikmak bilmiyor" diye anlatiyor.
Pul toplamanin yasi ve belirli bir butcesi yok. Daha dogrusu, pul toplayan kisi butcesine gore pul topluyor ve sahiplendigi pullardan da buyuk bir mutluluk duyuyor. Koleksiyon yapan unlu bir isadami sahip oldugu degerli, nadir pullardan ne kadar buyuk bir zevk aliyorsa, kisitli bir butcesi olan bir temizlik iscisi de toplamis oldugu pullardan o kadar buyuk bir mutluluk ve gurur duyuyor.
Evet, pul koleksiyonculugu dunyayi sarip sarmalamis hobilerin basinda geliyor. Sirf bir yatirim amaciyla pul toplayanlar oldugu gibi, ara sira albumlerini acip pullarina bakan ve zevkli dakikalar geciren koleksiyonerlerin de sayisi oldukca fazla.

TÜRKIYE FİLATELİ DERNEKLERİ FEDERASYONU
Safak sokak, No: 4/2, 80220
Tel: 0212.2303878
Nisantasi - ISTANBUL

İSTANBUL FİLATELİ DERNEĞİ
Safak sokak, No: 4/1,
80220
Nisantasi - ISTANBUL

KADIKÖY FİLATELİSTLER DERNEGİ
Altiyol, Visne sokak, Arif Ishani No:1
Kadikoy - ISTANBUL





Kaynak: İlgili Site

PULCULUKTA KULLANILAN DEYİM VE TANIMLAR

Uçak Pulu: Posta ücret tarifesinde uçakla gönderilecek posta maddeleri için öngörülen ücretlerde bastırılan ve üzerlerinde havacılıkla ilgili resimler bulunan pullardır.

Tematik Pul: Kuş, çiçek, spor, meşhur adamlar, tablolar gibi belli konuların resimlerini taşıyan pullardır.

Takse Pulu: Postaya verildiği sırada ücreti hiç ödenmemiş veya eksik ödenmiş posta gönderilerinin alıcılarından veya gerektiğinde göndericilerinden alınan ücretler için kullanılan pullardır. Bunlar başka posta hizmetlerinde kullanılmaz. Halen bizde bu pul türü yoktur. İleride bastırılması mümkündür.

Tet Beş: Birbirine terk olarak basılmış olarak basılmış iki pula denir. Bunlar baş başa ters, yan yana ters ve ayak ayağa ters basılmış olabilir. Tet-beş pullar posta ücretlerinin ödenmesinde teker teker de kullanılabilirler. 1956 yılında XXV. Milletlerarası Anti-alkolizm Kongresini anmak için bastırılan pullar bunlara bir örnektir.

Föyye: Üzerinde dantelli veya dantelsiz bir veya birkaç pul basılmış olan ve kenarlarında çoğu zaman yazılar taşıyan küçük pul tabakasıdır.

Sürsarj: Değerli kağıtların veya pulun değerini değiştirerek veya değiştirmeksizin başka bir olayı anmak veya pulun çıkarılış amacını değiştirmek için üzerlerine yeni yazılar, rakamlar veya motifler basılması işlemidir.

Varyete: Bir pulun değişik şekillerde basılmasıdır. Erörden farkı varyetenin Posta İşletmesinin kontrolü altında ve çok sayıda olmasıdır.

Santre: Bir pulun karşılıklı marjlarının birbirine eşit olması yani pul resmini çevreleyen çerçevenin (formanın) pul kağıdının tam ortasına basılmış olması hali.

Portföy: Bir anma pulu için bastırılan ve içinde söz konusu anma pulu, bununla ilgili FDC (ilkgün zarfı), kart veya öteki yayınlar bulunan filatelik dosyadır.

Seri: Aynı ad altında çıkarılan pulların her değerini içine alan takıma denir.

Blok: Birbirinden ayrılmamış, üst üste ve yan yana en az 4 pulun meydana getirdiği gruptur.

Lejand: Pul üzerindeki yazılar.

Şarniyer: Pulların albüme tutturulmasına yarayan küçük zamklı kağıt parçası.

Filatelik Zarf: İlk gün ve özel gün damgasını taşıyan özel zarflardır.

İlk gün Damgalı Zarf: Üzerlerinde bir anma veya sürekli pul serisi yapıştırılıp konuya ait ilk gün damgası ile damgalanmış, yazı ve motifler taşıyan özel zarflardır.

Özel gün Zarfı: Üzerlerine yapıştırılan pula özel bir filatelik damga basılan, damga konusu ile ilgili yazı ve motifler taşıyan özel zarflardır.

Marj: Pul tabakalarının ve anma bloklarının kenarlarında ve pulların çerçeveleri dışında kalan baskısız kısımlardır.

Posta Kartı: Üzerinde posta kartı ibaresi ile alınacak ücreti gösterir pul vb. değer baskılı bulunan resimli veya resimsiz kartladır.

Antiye: Üzerinde pul baskısı bulunan posta kartlarına verilen isimdir.

Perforaj: Tabakalardaki ve anma bloklarındaki pulların birbirinden kolay ayrılabilmeleri için aralarının zımbalanması işlemidir.

Değer: Postada kullanılan değerli kağıtların üzerlerinde rakam ve bazılarında ayrıca yazı ile gösterilen ve bunların postadaki satış fiyatını belirten para tutarı veya bir serideki pullardan herhangi bir serideki pullardan herhangi biri.

Dantel: Perforaj işlemi sonunda pulların kenarlarında meydana gelen dişlerdir.

Emisyon: Bir değerli kağıdın veya pulun tedavüle çıkarılması.

Erör: Değerli kağıtların basımı veya zımbalanması sırasında meydana gelen hata.

Ese: Baskı durumunu, pulu bastıran kuruluşa göstermek için hazırlanan provalardır. Bunlara hazırlık örnekleri de denebilir. Pulun hazırlanmasını görmek yönünden önemlidir. Eseler yalnız Posta İdarelerinin müze veya arşivlerinde bulunur satılmazlar.

Forma: Pul üzerindeki resmin (marj hariç) milimetre olarak boyutu (25X40 mm gibi).

Tiraj: Pul ve değerli kağıtların baskı adedi.

Filigran: Bazı pulların kağıdında bulunan ve ışığa tutulduğu zaman görülen yazı, çizgi, şekil veya motif gibi özel bir belirtidir. Pulun sahtesinin basılmasını önlemek için kullanılır.

Maksimum Kart: Üzerinde büyütülmüş olarak bir posta pulundaki resim bulunan ve ayrıca basılmış veya yapıştırılmış olarak pulun kendisini taşıyan özel damgalı filatelik kart.

DAMGALAR

Normal Damga: Pullar postada ancak bir defa kullanılırlar. Bunu sağlamak için pullar yapıştırıldıktan sonra posta damgası ile (normal, ilk gün veya özel damga) damgalanarak iptal edilirler.

İlk gün Damgası: Posta pullarının tedavüle çıkarıldıkları gün, pulların konusuyla ilgili yerlerdeki Posta işyerlerinde yalnız bu pulların iptalinde kullanılmak üzere yaptırılan ve üzerlerinde konuya ait yazı ve motifler bulunan tarih damgaları.

Özel Gün Damgası: Anma pulu çıkarılmamış bazı önemli olaylar için belirli günlerde ve olaylarla ilgili yerlerdeki açık Posta İşletmesi işyerlerinde, geçerlikte bulunan herhangi bir posta pulunu veya anma blokunu iptal etmek üzere yaptırılan ve üzerlerinde ilgili olduğu olaya ait yazı ve motifler bulunan tarih damgalarına denir.



Kaynak: Ptt Gov Tr

Ptt ve Pulculuk

Türkiye Cumhuriyeti adına Posta Pullarını çıkarma yetkisi 5584 sayılı yasa ile PTT Genel Müdürlüğüne verilmiştir.

Kuruluşumuz yasa ile kendisine verilen bu yetkiye dayanarak sürekli posta pulları, resmi posta pulları ile anma pulları ve ek değerli anma pulları çıkarmaktadır.

Sürekli posta pulları ile resmi posta pullarının tirajı ihtiyaca göre belirlenmekte olup, 10 milyon adet ile 100 milyon adet arasında değişmektedir.

Kuruluşumuzca, pul emisyon programı hazırlık çalışmalarına bir yıl öncesinin Mart ayından başlanmaktadır.


Sürekli posta pulları ; posta gönderilerinin ücretlerinin ödenmesinde kullanılmak üzere bu isim altında ve çok sayıda ve çoğunlukla iki renkli olarak bastırılan pullardır. bu pullarda başta Atatürk olmak üzere, Türk Meşhurları, Anadolu bitkileri, kır çiçekleri ve benzeri konulara yer verilmektedir.

Resmi posta pulları ; genel bütçeye giren dairelerle katma ve özel bütçeli dairelerin, belediyelerin ve bunlara bağlı idare ve kurumların postaya verdikleri her türlü posta gönderilerinin ücretlerinin ödenmesinde kullanılmak üzere 5584 sayılı Posta Kanununun 21 maddesi gereğince bastırılan pullardır.

Anma pulları ; belli bir olayı veya kişiyi anmak üzere genellikle o olay veya kişiye ait resim ve motifler basılan pullardır. Başta tarihi, sosyal ve kültürel varlıklarımız olmak üzere, yurtiçi ve yurtdışında meydana gelen önemli olayların 50.,100.,250.,500. ve 1000. yıldönümleri, ünlü kişiler, turizm varlıklarımız, endemik bitki ve hayvanlar gibi konular başta olmak üzere çok çeşitli konuları içermektedir. Kuruluşumuzca bir yıl içerisinde en çok 13 ayrı konuda anma pulu çıkarılmaktadır. Anma pullarının tirajı 600.000 olup, bu miktar sabittir. Anma pulları ile anma blokları satışa çıkış tarihinden itibaren 6 ay süre ile satışta kalmakta, ancak posta da sürekli geçerli olmaktadır.

Artı değerli anma pulları ; kuruluşumuzca yılda iki kez çıkarılan pullardandır. Bu pulların üzerinde yer alan artı değerler posta ücretlerinin ödenmesinde geçerli olmayıp, bu değerlerin tutarı 9.6.1958 gün ve 7127 sayılı yasa gereği yıl sonunda Kızılay ile Sosyal Hizmetler, Çocuk Esirgeme Kurumuna ödenmektedir. Bu pullarda satışa çıkış tarihinden itibaren takip eden yılın sonuna kadar satışta kalmaktadır. Artı değerli pullar ile anma bloklarının tirajı 300.000'dir.

Pul emisyon programları ; yıllık olarak hazırlanmaktadır. Programda yer alacak konuların seçiminde Bakanlıklardan, Genelkurmaydan, Üniversitelerden,vakıf ve derneklerden, kamu kurumlarından alınan çeşitli öneriler ile şubemizin tespit ettiği önemli olayların yıldönümleri ve çeşitli konular, oluşturulan bir komisyonda değerlendirildikten sonra son şeklini almaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına bağlı bakanlık onayından sonra kesin şeklini alan pul emisyon programı yurtiçi ve yurtdışındaki filatelistler ile posta işyerlerine duyurulmaktadır.

Daha sonra, satışa çıkış tarihine göre pulların resimleri hazırlanmaktadır. Pul resimlerinde slayt, fotoğraf gibi materyaller yanında çoğunlukla ressamlar tarafından yapılan resimler ve grafikler kullanılmaktadır. Pulların resimlerinin hazırlanmasında yararlanmak amacıyla, pul çıkarılması için talepte bulunan kuruluşlardan konu ile ilgili doküman sağlanmaktadır. Pullar yanında Kuruşumuzca ilk ve özel gün zarfları da hazırlanarak satışa sunulmaktadır. Diğer bir hizmetimiz ise ilk ve özel gün damgalarıdır.



Kaynak: Ptt Gov Tr