13 Nisan 2008 Pazar

Pul Tarihe Karışıyor - Şemsettin Öztürk

Haberleşme sırasında tanıtımında en büyük etken olan küçücük pullar ne yazık ki tarih sayfalarına yerini arıyor.




Devletlerin tarihini,kültürünü ve zenginliklerini haberleşme sırasında tanıtımında en büyük etken olan küçücük pullar ne yazık ki tarih sayfalarına yerini arıyor.

Gelişen teknoloji pul kullanımını tarih sayfalarına yazdırmaya doğru giderken, küçücük pulların içinde nice bilgilerin saklı olduğunu bu güne kadar çocuklarımıza yederince öğretmediğimiz gibi gelecek nesillerin de pul ve pulun değerini ne yazık ki bilemeyecekler. Mektupların üzerinde yapıştırdığımız küçücük pulların üzerinde nice bilgilerin saklı olduğunun farkında olmadan minik pullar tarih sayfalarına yerini almaya başladı, Pullar ise o devletin tarihi, kültürünü ve zenginliklerini haberleşme sırasında tanıtan en büyük etken olduğunun bir gerçeğinin farkında olmadık.

Mektupların üstüne yapıştırılmış posta pullarındaki albenili görüntülere baktığımızda, geldikleri ülkelerin para birimlerini, hangi yönetim sistemiyle idare edildiklerini, bayraklarının renklerini, devlet başkanlarını, danslarını, giysilerini, kısacası folklor zenginliklerini, tarih ve tarihi kalıntılarına ait kimi bilgileri, coğrafyaları içinde var olan bitki ve hayvan türlerini, petrol, maden gibi toprakaltı zenginliklerini ve daha sayamayacağımız birçok değerleri görüp öğreniyorduk.

Pul, dünyada ilk defa 06 Mayıs 1840 tarihinde İngiltere'de, Türkiye'de ise 13 Ocak 1863 tarihinde kullanılmaya başlamıştır. Pul koleksiyonculuğu 150 -160 yılı aşkın bir süredir kralların dahi tercih ettiği bir hobi; sinema yıldızları, sporcular, krallar, başkanlar ve yüzlerce binlerce insan...

İlk posta pulunun 1841 yılında İngiltere'de piyasaya çıkartıldığından bu yana pul koleksiyonculuğu, dünyanın dört bir köşesinde milyonlarca insanın başlıca hobilerinden biri haline geldi. Posta pullarının üzerlerindeki görsel zenginlik, yazılı bilgilerin verdiği mesajlar ansiklopedik bir değer, başlı başına bir kültür hazinesi oluşturuyor.

Bilim adamlarının da belirttikleri gibi "filateli" yani pul toplama merakı, dünyanın en öğretici ve en popüler koleksiyonculuğu olarak baş sırayı çekiyor. Genelde pul toplama merakının, okul sıralarında başlaması, ister istemez koleksiyon yapan çocuklardaki genel kültür zenginliğinin ilerlemesini, sosyal derslerden iyi puan almalarını sağlamakta. Diğer bir kolaylık da herkesin ekonomik gücüne göre pul toplayabilmesi.

Bu muhteşem hobiyle içice olarak, tek bir ülke veya değişik ülkelerin pullarını biriktiren koleksiyonerlerin yansıra, sadece ve sadece tek bir konunun içerdiği pulları biriktiren tematik pul koleksiyoncularının sayısı da dünyanın dört bir köşesinde büyük bir artış göstermeye devam ediyor. Tek bir konuyu içeren tematik pul koleksiyonları arasında çiçekler, tıp, bayraklar, tablolar, arkeoloji, edebiyat, spor, tablolar ve ressamlar, devlet adamları, sahne sanatları, müzik, taşıtlar, izcilik ,hayvanlar.kuşlar vb. gibi örnek verebileceğimiz o kadar çok şey var ki, aslında daha başka bir yığın örnekle oldukça büyük bir liste oluşturabiliriz.

Posta pulları sadece posta ücretlerinin ödenmesi için değil aynı zamanda koleksiyon amacıyla kullanılmaktadır. Pullar mutlaka bir olayı veya bir konuyu ifade ederler. Posta idaresi tarafından yayımlanan açıklayıcı prospektüsleri okuyarak bilgi sahibi olanlar, çevrelerinde saygın bir yer edinecek kadar kültürlü olurlar. "PUL KÜLTÜRDÜR" sözü buradan gelmektedir.

Şemsettin Öztürk


Kaynak: Haber 61

Hiç yorum yok: