17 Ocak 2013 Perşembe

TÜRK PULCULUĞUNUN 150.YILI SERİSİ

TÜRK PULCULUĞUNUN 150.YILI serisi geçtiğimiz günlerde satışa çıktı. Bu seri bizi baya bir hayal kırıklığına uğrattı. Grafiksel açıdan en klişe ve kötü tasarımla karşı karşıya kaldık diyebiliriz. Günceli takip etmek günümüzde basılan pullarda aranması gereken tek şeyken PTT güncelliği Photoshopta amatörce kurgulanmış kiç tasarımlar olarak  algılıyor olması bizleri delirtiyor artık. Her zaman dile getiririz, pul bir tasarım ürünüdür. Biz tasarımcılar için malesef PTT'nın bu ürünleri bizleri filateliden irite etmekten başka birşeye yaramıyor.
Tabii yanlış anlaşılmasın eni sonu bu pullar filatelik değerlerle zarfların üstünden mükemmel birer filatelik örneklere dönüşüyor filatelistlerin elinde ancak pulu her zaman tek başına da düşünebilmeliyiz. 
Biz yaşadığımız zamandaki pulları göreselleriyle de değerlendirebilecek durumundayız. Yapmalıyız, mecvuruz. Ben ve benim gibi tasarımcı kolleksiyoner arkadaşlarım bunu yapmak zorundadırlar. Her filatelistten bu duyarlılığı beklemek yanlış olur tabii ki. Biliyoruz ki bu pulları beyenen filatelist üstalarımız var. Onlar kendi açılarından tasarımdan çok filatelik unsurlarına dikkat ettiklerinden eminim bu pullar bembeyaz boş birer kare dahi olsa seveceklerdir. Aslında belkide öğle olsa biz bile bundan daha çok severiz o tasarımı :)





Değerli filatelist-tasarımcı arkadaşım Tunç Işın'da bu konuyla ilgili fikrini yazmadan geçememiş bu yazıyı sizlerle paylaşmak istedim.
"150 yıllık geçmişe sahip pullarımız, usta ellerde biçimlenerek dünya standartlarına ulaşmış, teknolojik gelişimleri takip eden yenilikçi yaklaşımlarla yoluna devam etmektedir."  Sanırım bu yazı PTT duyurusu... Pardon hangi ülkenin PTT'si acaba bu? Birçok filatelistin beğenmediği Pul ve FDC (hele ki 150. Yıl gibi önemli bir dönemde) üretilirken bu övünmeyi anlamak imkansız doğurusu!.. 150. Yıl ile ilgili pulları ve hele ki FDC'yi gördünüz umarım (en azından resimlerini). Öyle büyük bir blok yapılmış ki en büyük zarf bile yetmemiş ve adres yeri kalmamış. Pullar hiç sevmediğim şekilde sekizgen ve bana göre Türk Pulu'nun geçmişteki görkemini anlatamıyor. Vs. Vs. Bu vesile ile siz dostlarımla paylaşmak istiyorum; Hevesle 2005'te tekrar başladığım pul ve 3 senedir yapmakta olduğum FDC koleksiyonuma (ki koleksiyon -collection- toplama, toplanma, derleme, koleksiyon, tahsilât, tabaka, yığın- anlamına gelmektedir, yani bize koleksiyoner değilsiniz toplayıcısınız diyenler için sözlük anlamını yazmak istedim) 2013 senesiitibariyle bırakmış bulunmaktayım. Muhakkak ki benim gibi kum tanesinin koca bir deryada anlamı yok, bu da normal. Ama en azından kendim için bir harekette bulundum... Bana göre hiçbir görsel cazibesi olmayan ve çoğu anlam taşımayan ürünleri, önceden belirtilmemiş tarihte ve hiç anlamı olmayan zorlama fiyatlarla almak mantıklı gelmiyor artık (föy içine para koyup 60 TL yapılması, kitap içlerine 1,30 veya 1,50 TLlik pul ya da numaralı blok koyup 15 TL'ye satılması gibi)...Yapanlara saygı duyarım, çünkü filateli güzel ve anlamlı bir uğraş. Ama eğer malzemeler de güzel ve anlamlı ise böyle... Bu tamamen benim kişisel görüşümdür, hiçbir kimseyi bağlamadığı gibi kimsenin de bir başkasının görüşüne saygısızlık etmeye hakkı yoktur. Umarım yakın zamanda Türkiye PTT'si gerçekten de "usta ellerde biçimlenerek dünya standartlarına ulaşmış, teknolojik gelişimleri takip eden yenilikçi yaklaşımlarla" pul, FDC gibi ürünler üretmeye başlar... Ben de sevdiğim bu "hayat biçimine" geri dönerim. Hayat biçimi dememin sebebi; Çünkü yılın belli sürelerini ordan oraya damgave pul işine koşturmaya adamak, hele ki bunları birer sunum haline getirip sergilere katılmak büyük çaba gerektiren, özellikle saygı duyulması gereken ve hayatımızdan önemli zamanları alan bir "yaşam biçimi"dir. Sanırım bundan sonra sırf dostlarla biraraya gelmek ve bir nebze olsun filateli coşkusunu tatmak için İstanbul içindeki sergi vs.lerde olurum. Sadece filatelistlerin değil, üretenlerin de bu yaşam biçimine saygı duyacağı günler umuduyla... Selam ve saygılarımla."

Arkadaşıma katılmamak elimde değil 2013 'te ve belki sonrasında da güncel pullar almamak tek seçecenek bize.

Koleksiyon bir zevk işidir zevksizlik abidesi şeylere para vermek istemiyorum.
Saygılar efendim.