24 Aralık 2012 Pazartesi

After fire in Smyrna

Turkey / 1922 Fire Smyrne, 13-14 Septembre, After fire in Smyrna

e-Bay'de teklif verdiğim kart malesef 108 dolar alıcı bularak sonlandı. Malesef  damgasız pulsuz bir zarfa değil 100 dolar 10 dolar vermem. :) Ama kart benim olsa sevinirdim. 

Bunlarda  diğer favorilerim ama onları da kazanamadım özellikle İzmir kartına çok üzüldüm ki pul da var damga da. Artırmanın bitti saatlerde malesef online değildim. 30 Dolar gibi fiyatlara gitmiş bu kartlar ki bence iyi rakam.




22 Aralık 2012 Cumartesi

Sanatta Çıplaklık Eduoard Manet 1863

Monaco'da çıkartılan tek bir pul ilgimi çekti çünkü uzun zamandır bir pulun üstünde çıplaklığa yer verildiğini görmedim. Bir sanat yapıtı olasa çıplak bir bedenin pulun üstünde olması biraz garip geliyor. Sonuçta bu pullar aşırı tutucu ülkelerin postalarına da gidebilir ve nasıl bir tepki alacak belirsiz bence. Biraz şaşırmış olsam da Monako Postasını kutlarım bu cesaretlerinden dolayı. Tablo pulları pek sevmesem de bu pul hoşuma gitti.

Tablo ve sanatcı hakkında daha fazla bilgi WİKİ'de var.

Sırbistan Hava Kuvvetlerinin 100 Yılı

Sırp postasından güzel bir seri. Tematik pul serilerinin en popülerlerinden biri olan "uçaklar" için güzel bir parça olacağı kesin bu serinin. 2012 yılında Sırbistan'dan çıkan tüm seriler zaten örnek güzel işlerdi. Bu ülke pulları özel ilgiyi hak ediyor.

19 Aralık 2012 Çarşamba

TÜRKİYE'DE TARIM VE İNSAN



Pul basmak farklı birsey fotoğraf albümü yapmak ayrı bir şey. PTT'nin bunu anlamadığı bir daha kanıtlandı.
Henüz almadım zarfı ancak belli ki gene dev gibi bir zarfla karşı karşıyayız. Pullara gelirsek. Kullanılan imajların orjinallerini eleştirmek haddimize düşmez ancak bunlar pul ebatına gelince işler değişiyor. Yazılar okunmuyor zaten tasarımda da sorunlar var.
Yapılması gerek ise şuydu; Bunlar kartpostal yada maximum kart olarak basılmalıydı ve bunlara uygun çizim pullar tasarlanarak satışa sunulmalıydı. Fotoğraf mı kullanıcakksın o halde pul olunça nasıl duracağını düşünerek seçmeliydin. Bir yarışmadan dereceye girenlerle olacak iş değil bu.
Birde 7 liralık bir seri bu. Bildiğin kolleksiyoncuyu soymak bu başka bir değişle. Piyasada kusuratlı pul bulmakta zorlanıyoruz. Yap bunlar 20 krş 30 krş 75 krş gibi değerlerle kurtarıcımız olsun. Haramdır haram yaptığınız şey. Kakzıklanmaktan bıktık artık.

16 Aralık 2012 Pazar

12 - 12 - 12

Tabii ki bu fenomen olmuş tarihi es geçmeyerek bir grup dostla mektuplaşma etkinliği yaptık. Biz basit filatelistler bu kadar duyarlıyken malesef PTT gene esgeçerek büyükliğini gösterdi bize. Yahu arkadaş barı bu gün tarih damgalarına artık"aralık" yerine "12" yaz  OOONNNN İİİKKKKKİİİİ....
Bizdeki hayalcilik işte. Neyi yaptı ki bunu yapıcak.

12 12 12 tarihi sadece özel bir tarih olmaktan çıktı tabii o gün. İzmirli olarak o gün Bornova'da Ege Üniversitesin'nin " Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi " açılışı vardı. Güzel Sanatlar eğitimim bu müzeye gitmem için özel bir duyarlılık göstermeme zaten neden oluyorken PTT açılış için müze açılışına özel bir damga uygulaması yaptı. Tabii yaptığımız etkinlik bir anda boyut değiştirdi.



Ev sahibi olarak iki zarf hazırladım, hem ilk plan olan tarihe özel ve açılış için özel zarf yani iki zarf yolladım dostlara o gün. Umarım herkese ulaşabilmiştir. 
O gün PTT ne kadar inanılmaz bir kurum olduğunu bir kez daha kanıtladı öyle ki damga uygulaması ile kalmayarak zarfta basan PTT müthiş bir titizlikle damganın uygulandığı noktaya zarflardan yollamamış. Mükemmeliyet bu olsa gerek. İroni ise bana bu zarfın varlığı İstanbullu dostlardan geldi çünkü zarf teeee İstanbulda Sirkeci'de satışa çıkmış. O an bir kez daha PTT kurumumuzun ne denli işinin ehli olduğunu anlamış oldum.
Söz biter ve o anı anlatacak bir şey çıkmaz ya ağzınızdan o an işte tam olarak yaşandı o gün müze de damganın vurulduğu yerde.
PTT sen nelere kadirsin...

15 Aralık 2012 Cumartesi

Osmanlı Pulları Arşivi Ioannis Stantzopoulos

Yunan filatelist Ioannis Stantzopoulos çok güzel bir referant arşivi paylaşmış. Osmanlı dönemine meraklıysanız bir göz atın derim.
Bu denli ayrıntılı bir arşivin de bir yunanlı filatelist tarafından paylaşılması manidar oluyor.



Filatelist dostumuzun paylaşmuş olduğu arşiv aslında bununla da sınırlı değil. Ana sayfasına bakarsanız başlıklar eminim sizi içine çekicektir.

13 Aralık 2012 Perşembe

10 Kasım 2012 Mektuplaşma Günleri


10 Kasım için yaptığımız etkinlikte Atamıza gereken saygıyı eksiksiz yerine getirdiğimize inanıyorum üstelik o gün Atamıza özel bir sergi ve damgası ile bu kat ve kat arttı. İzmir yakışır bir gün ve anmaydı.

Minik bir ayrıntı var damgada fark etmişsinizdir. 10 rakamındaki "1" malesef "/" şekli ile yer değiştirmiş garip bir Error diyebiliriz buna. O günün nazarıda sanırım buydu. :)

Ten Ten

Monaco'dan ne güzel bir pul. Ten Ten 'in Red Rackham'ın Hazinesi macerasından bir kare pul olmuş.

10 Aralık 2012 Pazartesi

Park Hyeokgeose of the Silla Kingdom

   Kore'den çok güzel bir seri geçtiğimiz. Propodan unsurları içersede pulun çıkış nedeni kore kültürünü zenginleştirmek ve tanıtmak. 
Silla Krallığının Park Hyeokgeos'u gibi bir tercüme yapabiliriz serinin ismi için. Tabii ki bu bir Kore efsanesi. 
   Hikaye masalsı; Altın renkli dev bir yumurtadan bir erkek çocuk(Park Hyeokgeos) çıkar aynı zamanda beyaz dragon yeni doğmuş bir kız(Alyeong) çocuğu getirir Kore hakkına. Bu iki bebek için bir saray yapılır ve burda büyürler. Park kral olur ve tüm krallığı birleştirir yeni ülkenin ismi Silla'dır.
Kare kare birbirini takip eden yapısı çizgi romanı anımsatıyor bu pullarda bana. 
 Silla Krallığı günümüzde var olmasa da Kore kültürünün temellerinin atıldığı ülke olarak bilinir.

The Hare and the Tortoise

Kıbrıs Rum kesiminden bir masal serisi yayımlanmış. Çizimler kaliteli olmasa da hoş bir girişim benimce. Hikaye herkesin bildiği Kibirli Tavşan dostumuzun Yavaş ama Bilge Kaplumba ile yarışı.