19 Eylül 2008 Cuma

POSTA TARİHİNE NOTLAR

POSTA TARİHİNE NOTLAR
1.Dünya Savaşında ve Millî Mücadele Yıllarında Balıkesir’de Posta Hizmetleri
Aydın Ayhan
Haberleşme; insanın en doğal haklarından birisidir. Bilinen en eski çağlardan bu yana insanlar dünyanın siyasi ve sosyal durumunu öğrenmek, ekonomik hareketlilikten haber almak istemişlerdi.
İlk haberleşme hizmetleri üst seviyede tüccarlar, devlet yetkilileri ve devletler arasındaki meseleleri çözmek için hükümdarlar, yakın siyasetçiler ve komutanları arasında olmuştu.
http://image2.sahibinden.com/photos/168/9432037_1021363_ntky168.jpg

Mısır ve Asur tabletleri arasında bulunan tüccar mektupları, mısırda firavun ve yakınları arasındaki levha ve papirüs mektupları en eski haberleşme vasıtaları olarak kabul edilebilirler.
Antik çağda şehir devletleri arasında posta teşkilatı kurulmuştu. Persler’de de başkent Persepolis ile bütün satraplıklar arasında menzillerle ilk posta teşkilatlarını kurmuşlardı.
Perslerin Anadolu’da kurduğu menziller İskender ve Roma dönemlerinde de devam etti. Her menzilde bakımlı atlar bulunur, ulaklar bu atları kullanarak menzilden menzile ulaşarak postayı taşırlardı. Yolların durumuna göre ulaklar yanlarına çok sayıda at alırlar, atları değiştirerek hızla hedeflerine giderlerdi. Menzillerde ulakların dinlenmesi ve yiyecekleri sağlanırdı....

Makalenin devamını okumak için lütfen tıklayın....

not: Yukarıdakı resimin metinla bir ilgisi yoktur. :) Renk versin diye ben ekledim.

Hiç yorum yok: