30 Ağustos 2008 Cumartesi

Bu çağrıya kulak verin! Tamay AÇIKEL

Bu çağrıya kulak verin!

Tamay AÇIKEL tamayacikel@yahoo.com

Cumartesi günü filateli sergimiz açılıyor. Adapazarı yirmi dört yıl sonra yeniden pullarla, birbirinden güzel koleksiyonlarla buluşacak.

Biz yaşlarda kiminle konuşsam, öğreniyorum ki bir zamanlar pul biriktirmiş. O zamanlar henüz internet iletişimine yabancıydık ve biriktirmesek de pulun günlük yaşamda bir yeri vardı. Mektuplaşırdık!

Mektup okunduktan sonra yırtılıp atılmazdı. Sonsuza kadar saklanacak gözüyle bakılırdı. Kıyılır mıydı hiç? Bir daha asla yerine konmayacak bir şeydi; tekti. Bu adrese, bana, sana, bize, o ülkeden, o kentten, bu ülkeye, bu kente doğru… bu tarihte, böyle bir kart ya da mektup gelmeyecekti bir daha. Üzerinde o pul olmayacaktı. Belki daha güzel bir pul süsleyecekti başka sefer… Onun da yeri ayrı olacaktı.

Özlem gidermede tek iletişim aracıydı. Mektup bekleme heyecanı, güçlü, gerçek bir duyguydu. Yüreği başka, kendi başka yerlerde olanların göz pınarlarında, her an coşmaya hazır dururdu…

Pul zaten görsel olarak çok güzel bir nesne. Yaşamla iç içeliği, duygusal yönü de binince üstüne merak başlıyordu. Teşvik edecek biri de varsa hele…

Adapazarlı, Sakaryalı küçükler, gençler bakın; pulculuk ya da filateli belki de bugüne kadar hiç aklınıza gelmeyen bir eğlence! Üstelik önünüzde uzanan yaşam boyunca size önderlik edecek bir uğraş. Disiplinli, düzenli, temiz, tutumlu, çalışkan, katılımcı, kültürlü, dünyayla ve olaylarla ilgili bir insan olacaksınız ister istemez. En önemlisi de; kafanızı evrensel düşünceye açacak! O düşünce ki zaman tünelinden çıkmışçasına yüklü, ama insanlığın mutlu geleceğini önceden görmüşçesine berrak!

Dostluklarınız denizler, okyanuslar aşırı olacak. Merakınız da…

Yunanlı doğa filozofu Demokritos, sofrasına gelen incirleri yerken bir bal kokusu almış. Meraklanmış! İncirlerinde alışık olmadığı bu kokunun nereden geldiğini araştırmaya koyulmuş şevkle. İncirlerin toplandığı yere gitmiş. Ne için geldiğini duyunca hizmetçi kadın gülmüş: “Boşuna kafa yormayın…” demiş. “İncirleri toplayıp bal çanağına koydum işte!” Demokritos’un canı sıkılmış. Ne güzel araştırma yapacakken bu fırsat elinden alınmış! “Hadi be sen de!” demiş kadına, “Keyfimi kaçırdın; ama ben yine de bal kokusunun incirin kendinde olduğunu varsayıp bunun nedenini araştıracağım.”

SAGÜSAD Pul Sergisi dolayısıyla biz de buna benzer bir olay yaşadık. Davetiye üzerine basılacak pul resminin üzerinde, Atatürk portresinin arkasından görünen, yarısı yıkılmış köprü, Adapazarı’ndaki Jüstinyen Köprüsü olarak biliniyordu. Sonra eşim onun yıkıldığını hiç duymadığını söyledi ve yaptığı kısa bir internet araştırmasından sonra Mersin’de de bu isimde bir köprü olduğunu öğrendik. Üstelik fotoğrafı da vardı, yıkıldığı biliniyordu ve puldakiyle karşılaştırınca ikisi tıpatıp birbirine benziyordu. Bizim için araştırma bitmişti: O köprü bizim ‘Jüstinyen’imiz değildi ve bu durumda davetiye üzerine basmamızın bir anlamı olmayacaktı.

Ancak, filatelistler için konu hala kapanmadı: Pulun sol tarafında olup köprünün arkasından görünen yükseltinin orada bulunan bir yerleşimle ilgisi… Köprünün gerçek yönüyle resimde doğan güneşe bakarak orada görünen yönü… İnternet aracılığıyla tartışma sürüyor. Bu arada başka konulara da geçiyorlar, ama buna nokta koymak istemiyorlar sanki.

Gördüğüm şu ki araştırma yaparken yeni bir bilgiye ulaşmak, onları bir ödül kazanmış gibi sevindiriyor.

Paylaşmayı çok seviyorlar. Bildiklerini birbirlerinden asla kıskanmıyorlar.

Çocuklar, gençler! İşte size bir müjde daha: Mart ayı başında M.E. Bakanlığı’nın yayımladığı bir genelgeye göre, ilköğretim ve liselerde uygulanan kütüphane, edebiyat, tiyatro gibi 'öğrenci kulüpleri' çizelgesine, 'pulculuk kulübü' de eklendi.

Tabii en erken öğrenenler ve en çok sevinenler filatelistler oldu; Filateli Federasyonu üyesi koleksiyonerlerin forumları bu haberle çalkalandı. Sevincin gerekçesini bakın ne güzel açıklıyor şu mesaj: Arkadaşlar, bu haber filatelimiz için tarihe geçecek bir haberdir! Hepimizi heyecanlandırması gerekir. Pul kolunun okullarda yeniden ihdas edilmesine yönelik resmi karar, filatelimizi geliştirecek ve gelecekte devam ettirecek filatelistlerin yeşermesi demektir. Bu, daha fazla koleksiyoner, daha fazla sergi katılımı, ülkemizin daha iyi tanıtımı ve PTT'nin daha fazla gelir elde ederek daha iyi hizmetler sunması demektir. Ama belki her şeyden önce, gençlerimizin bilgisi ve ruh sağlığı yüksek bireyler olarak yetişmesi hedefinde çok önemli bir hobi ile tanışmalarıdır.” diyor Murat Günsur. Görüyorsunuz, bir filatelistin ufku ne kadar geniş… Ve hemen filatelistleri sorumluluk almaya çağırıyor:

“Bu hedef bağlamında hepimize çok önemli görevler düşmektedir. Okullarla iş birliği yapmak için federasyon bünyesinde mutlaka özel bir masa kurulmalıdır. Burada hazırlanacak destek programları ve stratejiler ile okullar talep etmeden, onlara ulaşmalı ve talep yaratılmalıdır. Şu anda hukuki zemin vardır, ama karşımızda odalarına ve ‘internet kafe'lere kapanarak internet sörfü alışkanlığını iyiden iyiye geliştirmiş olan öğrenciler vardır. Onlara filateliyi tanıtmak bizim görevimiz olacaktır.”

Adapazarı’nda, SAGÜSAD dernek salonlarında Cumartesi günü açılacak pul sergisinin koordinatörü Erdoğan Şen de bu forumun etkin ve saygın üyelerinden. “Her şey filateliyi çocuklara, gençlere sevdirebilmek için…” diyor. Onu SAGÜSAD olarak kutluyor ve candan destekliyoruz. Adapazarı’nın sayılı koleksiyonerlerinden Bahri Tunçaylı, Sakarya PTT Başmüdürü Yılmaz Demir ve PTT İşletme Müdürü Süleyman Öztürk de organizasyonda yer alıyorlar. Onların çabaları da gönülden ve inanınız sergi sona erdikten sonra da sürecek. Yeter ki siz küçükler, siz gençler ve bir zamanlar heveslenip destek ve paylaşım ortamı bulamamak yüzünden pulculuğu bırakmış olan bizler isteyelim… Merak edelim, soralım, araştıralım. En önemlisi, başlayalım!

Umuyoruz ki sergi, bu ilginin tohumlarını atacak ve ilk adımı attıracak. İçinde ilk Türk pullarının ve puldan önceki dönemlere ait mektupların, Atatürk’ün yaşamını anlatan pulların bulunduğu SAGÜSAD I.Atatürk Pul Sergisi, 15 Mart Cumartesi günü saat 16.15’te yapılacak törenle açılacak. İçeriği çok ilginç ve değişik konulardan oluşan sergide Adapazarı Posta Damgaları ve Atatürk Koleksiyonları ve ilk Türk pulları, Futbolun Tarihi, Pullarla Tıp, Sinema Sanatı, İlk Japon Pulları, Olimpiyat Pulları, Havacılık, Bisiklet Yarışları, İlk Cumhuriyet Pulları, Çizgi Film Kahramanları konulu koleksiyonlar dikkat çekiyor. Sergi ücretsiz ve halka açık.

SAGÜSAD’da buluşmak üzere…

Ayrıntılı bilgi için:

E-posta adresi: bilgisagusad@gmail.com

Tel: 274 09 40

Cep tel: 0544 554 57 41

Adres:

Eski Hendek Caddesi No:19/A

Orta Mahalle / ADAPAZARI



Kaynak: Bizim Sakarya Gazetesi

Hiç yorum yok: