25 Ocak 2009 Pazar

Türk Pul koleksiyonculuğu Tarihine Notlar

Alıntıdır:

Türk Pul koleksiyonculuğu Tarihine Notlar

Aydın Ayhan

"“Koleksiyonculuk” insanın içinden gelen bir sevgiye bağlıdır. Bir yumak gibi sarılır. Yumak gittikçe büyür, sevgi ve bilgi artar. Ayni duyguları paylaşan kişilerle aralarında tatlı bir rekabet ve büyük bir dostluk doğar ve bu dostluk müthiş bir kültür alış verişi ile büyük gider.

Koleksiyonculuğun tarihini eski Mısır döneminde firavunların ve zenginlerin kıymetli objekeri biriktirmeleriyle de başlatabiliriz, antik Roma’da zenginlerin heykel biriktirmeleriyle de. Hattâ Haçlı Seferleriyle Doğu’yu soyup soğana çevirerek zenginleşen şövalyelerin getirdikleri eşyaları biriktirmeleri de koleksiyonculuk tarihinin başları sayılabilir.

Bence, ilk çağlardan beri en önemli “koleksiyon” malzemeleri heykeller ve silahlardı ama , en önemlisi hep kitaplar olmuştu. Belki de gerçek anlamda ilk koleksiyonculuk “Kitap Koleksiyonculuğu” idi.

Devletler, “kitap koleksiyonları” yapmak için ciddi masraflar, yatırımlar yaptığı gibi şahıslar da dünyanın her tarafında kitap koleksiyonları yapıyordu. “İskenderiye Kütüphanesi” antik çağın en önemli devlet koleksiyonu olduğu gibi, Efes’teki Celcius Kütüphanesi” de en tanınmış özel koleksiyonlardan birisi idi...."

Yazının devamı için lütfen link'i TIKLAYIN.

Hiç yorum yok: