30 Ekim 2009 Cuma
Motorcycle Motorsiklet
Mini bir ayrıntı.
Dört efsanevi motor ve pulları.
Indian 1940 - Sol Üst
Cleveland 1918 - Sağ Üst
Chopper 1970 - Sol Alt
Harley Davidson 1965 - Sağ alt
Bu güzel motorları resimleyen ise Steve Buchanan adında pul tasarımcısı.
Ünlü ve Nadir Pullar
Dünyaca Ünlü ve Nadir Pullar'ın listesinin ve görsellerinin bulunduğu site. Elinde pul olan ve bunların değerli olduğuna inananların bol bol hayal kurduğu site. :)
Lütfen bu sitedeki fiyatlarda gaza gelerek dededen kalma pulları satmaya kalkmayın arkadaşlar. :)
Famous Stamps Rare Stamps
ayrıca bakınız en değerli pullar.
Tema: Matematik
Matematik Ve Pul. Güzel bir tema. Harika bir arşiv.
Daha öncede buna benzer bir matematik konulu kaynak site paylaşmıştım.
29 Ekim 2009 Perşembe
Almanca Filatelli Dergilerinde Osmanlı Pulları ve Postaları (1863-1922)
Almanca Filatelli Dergilerinde Osmanlı Pulları ve Postaları (1863-1922)
Hazırlayan: Nilgün Cön-Gruhlke
ISBN: 9756561989
Yayınev: Arkeoloji ve Sanat Yayınları
Basım: İstanbul, Mart 2007
Sayfa: 136
Pullar, asıl işlevleri olan posta ücreti ödemekten daha fazla iş görür. Pullar, anlatır ve gösterir. Pullar üzerinden her bir ülkenin bayrağını, para birimini, yönetim biçimini, devlet başkanlarını, kültürel mirasını, coğrafyasını, folklorunu, geleneklerini, dinsel ve ulusal bayramlarını, bitki ve hayvanlar dünyasını öğrenebiliriz. Bilgilendirici özelliğiyle bu küçük "kâğıt parçacıkları" çok değerli tarihsel birer kaynaktır.
Bu çalışmada, Alman ve tamamlayıcı olarak Almanca pulculuk dergilerinin değerlendirilmesi sırasında, Osmanlı pulculuğunun çeşitli alanları hakkında, yazarlarının farklı bakış açılarından edinilen bilgiler özetlenmiştir. Bu bilgilerin arka planını, diğer bir deyişle Osmanlı İmparatorluğu’nun yabancı ülkelerle oluşturduğu posta ve pulculuk ilişkilerini, o dönemin güçlü posta ağlarını belirginleştirmek amacıyla anlatılmıştır. Üçüncü bölümde metinler analiz edilmiştir. Bunu yaparken, değerlendirilen pulculuk dergileri, yazarlar, çoğunluk uluslararası üne sahip pul koleksiyoncuları, uzmanlar ve tüccarlar ayrıntılı olarak tanıtılmıştır. Osmanlı Postaları, pulları (1914-1918 sahra postaları hariç) ve bunların taklitleriyle ilgili metinleri daha ayrıntılı olarak değerlendrilmiş, son alt bölümde, o dönemde Almanya’da Osmanlılar ya da "Doğulular" ve Osmanlı İmparatorluğu hakkında yaygın olan anlayış ve algılayışa bir içbakış sunmak için ilginç dilsel özellikler sunulmuştur.
Dünyanın En Değerli Pulları
Bakınzı efendim nelermiş en değerli pullar. :)
İNGİLİZ GUYANASI- BİR CENT- MAGENTA ÜZERİ SİYAH (British Guiana One Cent Black on Magenta) : 1856'da İngiliz Guyanasında acil bir pul stoğu ihtiyacı doğar. Bu aciliyet İngiltereden gelecek yeni partiyi bekleyemeyecek kadardır. Böylelikle Guyana yönetimi yerel gazetenin basıldığı matbaada kendi pullarını basmaya karar verir. Pullar magenta renginde kalitesiz bir kağıda siyah mürekkep kullanılılarak basılır. Bu pulların basımı çok kısa sürer. 1873'de 12 yaşındaki bir çocuk, evlerinin kilerinde sekizgen şeklinde bir pul bulur. Pul 1856 damgalıdır. Bu pulu yerel bir pul koleksiyoncusuna götürür ve çok çok mütevazı bir fiyata satar. Bu pul elbette ki yukarıda bahsi geçen pul...1980 yılında yaklaşık bir milyon dolara alıcı bulan bu pulun bir eşi daha yok ve şu anki değeri çok çok daha fazla...
İSVEÇ-ÜÇ SKILLING BANCO-SARI RENK ERÖRÜ (Sweden Three Skilling Banco, Yellow Color Error) : Bu pul 1855 yılında İsveç'te basılmıştır. Baskı hatası dolayısıyla, yeşil kağıt yerine sekiz skilling bancolar için kullanılan sarı kağıda basılmıştır (skilling banco:İsveç eski para birimi) . Bu pullardan bir tanesi 1885'de İsveçli bir çocuk tarafından büyükbabasının koleksiyonunda bulunur. Başka bir eşi daha olmayan bu pul 1996'da bir müzayedede 2.3 milyon dolara alıcı bulmuştur.
MAURİTUS POSTA OFİSİ (Post Office Mauritius)
1847 yılında Mauritus belediye başkanı yerel pullarını basmaya karar verir. (Mauritus bir İngiliz kolonisidir.) Yerel bir matbaacı iki çeşit pul (1 penny ve 2 pencelik valörlerde) basmak üzere görevlendirilir. Matbaacı pulların üzerine Post Paid kelimeleri yerine Post Office kelimelerini basar .Bu hata farkedildiğinde 200 adet pul basılmıştır. Günümüzde 30 adetten az bulunan bu pulların bir tanesi yaklaşık 600.000 dolar etmektedir ve bu fiyat pulun kondüsyonu arttıkça yükselmektedir. 1996'da yapılan bir müzayedede iki farklı valör birlikte 3.8 milyon dolara alıcı bulmuştur ki bu fiyat o yıla göre bir filatelik parça için ödenen en yüksek meblağdır.
U.S. FRANKLİN Z-GRILL
1867 yılında basılmıştır ve bilinen en nadir A.B.D. puludur. Günümüze iki adet kalmıştır. Benjamin Franklin portresi etrafındaki şekiller nedeniyle Z-Grill denmektedir. Z-Grill'lerin amacı pulun sahtesinin yapılmasını önlemektir. Fakat bu yol kullanışlı bulunmamış ve kısa sürede kaldırılmıştır. 1988'de yaklaşık 1 milyon dolara satılmıştır.
HAWAİLİ MİSYONERLER (Hawaiian Missionaries )
Hawai ilk pullarını 1851 yılında basmıştır (2 cent,5 cent ve 13 cent). Bu pulların Hawaili Misyonerler olarak adlandırılmalarının sebebi, Amerikalı misyonerlerin gittikleri yerlerde, bu pulları kullanarak Amerika'ya mektup göndermeleridir. Hawaili Misyonerler ince ve kalitesiz kağıda basıldıklarından kısa zamanda yerine başka bir seri basılmıştır. Hawaili Misyonerlerin en nadiri 2 cent valöründekidir. Dünya üzerinde 16 adet kaldığı sanılan bu pulun damgalısı 225.000 dolar, damgasızı 760.000 dolardır.
Şirketler yatırım amaçlı pul alıyor
Alıntıdır;
Şirketler yatırım amaçlı pul alıyor
Türk ve Osmanlı pulları eksperi Ziya Ağaoğulları: "Pulları devletler ve şirketler yatırım amaçlı alıyor. Bu yıl üç milyon dolara alır, seneye dört milyon dolara satarsınız"
MELİS ALPHAN - malphan@milliyet.com.tr
21 Temmuz 2006 / Cuma
Yeni kuşak pul koleksiyonculuğuyla fazla ilgili değil. Pul koleksiyonculuğunun en yaygın olduğu devirler Birinci ve İkinci Dünya savaşları. O dönemde yapacak pek bir şey olmadığı için dünyanın her yerinde insanlar pul koleksiyonu yapmış. Bugün ise yapacak o kadar çok şey var ki, pul koleksiyonculuğu ister istemez geri planda kaldı. Ama yine de bu işin de fanatikleri var. Son olarak Ziya Ağaoğulları 1863-2006 yılları arasındaki tüm Türk ve Osmanlı pullarını kendi renginde ve ebadında gösteren "Türk Pulları ve Antiyeleri Kataloğu"nu hazırladı.
Yeni "Türk Pulları ve Antiyeleri Kataloğu"nun diğer kataloglardan farkı ne?
Bu kataloğun hazırlanması 1,5 yıl sürdü. Dünyada birçok kişi böyle bir katalog istiyordu çünkü Osmanlı pullarını ayıramıyorlar. Tüm pulları birebir kendi renginde ve ebadında gösteren bir katalog yaptık. Tüm damgalı ve damgasız pulların fiyatları yazıyor. Katalogda ayrıca tüm Osmanlı antiyeleri yer alıyor.
Bu şirkette tam olarak ne yapılıyor?
Başlıca gayemiz Türk pullarını Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmak, bunların nadirliğini anlatan kitaplar yayımlayıp daha çok koleksiyoncu yaratmak. Ayrıca koleksiyonları yurtdışındaki sergilere yönlendiriyoruz. Koleksiyon pul toplamak değildir. Belli bir dönemi veya Türkiye'yi sekiz tema içinde anlatan bir eser ortaya çıkarmanız gerekiyor. Sergilerde bronz madalyadan büyük altın madalyaya kadar dereceler var. Yurtiçindeki milli sergilerde derece aldığın zaman yurtdışına gitme hakkın doğuyor. Biz ileri derecede koleksiyoncuları yönlendiriyoruz, onlara sürekli bilgi akışı sağlıyoruz. Ben yurtdışında jüri üyesiyim. Türkiye'deki sergilerde ise jüri başkanıyım. Burası Türkiye'deki belli başlı 30 koleksiyoncunun kurduğu bir şirket. Aynı zamanda bir müzayede firması. Yılda üç-dört müzayede düzenliyoruz.
"Beş bin pula sahibiz"
ABD'de insanları koleksiyonculuğa teşvik etmek için ilginç pullar basılıyor. Türkiye'de bu tür çalışmalar yapılıyor mu?
İlginç formlarda pul basmak için elinizde onun dantel makinelerinin olması gerek. PTT bu makineleri alım listesine koydu.
Türkiye'de kaç seri pul basıldı?
1863'ten 2006'ya kadar beş bin.
Bir pulu değerli kılan nedir?
Tirajı, yani baskı adetidir. Az tirajlı pullar nadirdir, herkes onları arar.
En değerli pulumuz hangisi?
1867 yılında çıkan, basılmış ancak tedavüle çıkmamış bir puldur. Tirajı tahminen 150 adettir. Dünyada şu an 9-10 tanesi koleksiyonlarda yer alıyor. Fiyatı 40 bin YTL.
Bu ucuz bir hobi mi?
Evet. Gençlere faydalı bir hobi. Pul koleksiyonu hazırlarken tarihi de öğreniyorsunuz. Kataloğa bakıp öğrenemezsiniz. Einstein'ın resmi var diyelim, "Bu kim?" diye merak edip araştırırsanız bilgileniyorsunuz.
"Üç altın madalyam var"
Türkiye'nin pul koleksiyonculuğu konusunda dünyadaki yeri ne?
Dünya sıralamasında 17'nci. Türkiye'nin başka hiçbir yerde 17'nci olduğunu sanmıyorum. Türkiye'nin sayısız altın madalyası var. Yalnız benim üç altın madalyam var. Bu madalyaları almak için birçok kriter var, sadece pulların değeri yeterli değil. Pulların değeri yüz üzerinden 25 puandır. Dünyadaki en nadir pulları da sergileseniz, 25 puan alırsınız. Ama bronz madalya alabilmeniz için 65 puan lazım. Bilgi araştırma 35 puan. Posta tarihi denen bir bölüm var. Eski mektuplarla destekleniyor, bunların nereden gelip nereye gittiği önemli. Osmanlı zamanında İstanbul'dan Japonya'ya gitmiş bir mektup çok enteresan bir şey çünkü o tarafa giden mektup pek yok. Ama Almanya, İtalya ve Fransa'ya giden de hiçbir şey değil.
Yabancılar Türk ve Osmanlı pullarıyla yakından ilgileniyor mu?
Çok. En büyük Osmanlı koleksiyonları yabancılarda maalesef.
Sizin en sevdiğiniz pulunuz hangisi?
Hepsi. Ben sadece Osmanlı topluyorum. Osmanlı'da zaten fazla resimli seri yok. Dünyadaki ilk resimli seri 1914 tarihli Reşat serisi.
Dünyadaki en pahalı pul hangisi?
Mauritius Adası'nın pulu. Bilinen iki tane var, biri İngiltere kraliçesinin koleksiyonunda. Diğeri üç milyon dolara satıldı. Pulları devletler ve şirketler yatırım amaçlı alıyor. Bu yıl üç milyon dolara alın, seneye dört milyon dolara satarsınız.
Dünyanın en eski pulu hangisi?
İngiltere, 1840.
Pulları iyi korumak için ne yapmak gerek?
Elle tutmayacaksınız. Elle tuttuğunuz anda zamkına parmak izi geçer ve değeri sıfırlanır. Pulun dantellerinin tam olması lazım. Bir danteli eksik olsa koleksiyon vasfını kaybeder. Güneşte kalmaması, rutubetli yerde durmaması gerek. Eviniz rutubetliyse, gazete kağıdına sarıp saklayacaksınız. Asla yatay koymayacaksınız, her zaman dikey duracak. Üzerine ağırlık gelmeyecek.
Pul biriktiren ünlüler kimler?
Hasan Güleşçi, Sabancı'nın CEO'suydu. Oyuncu İzzet Günay, Leyla Alaton'un eşi Mehmet Günyeli iyi koleksiyoncular. Bizdeki koleksiyoncuların büyük çoğunluğu avukat, mimar, mühendis, doktor.
Ziya Ağaoğulları kimdir?
Ziya Ağaoğulları Türkiye ve Osmanlı pulları konusunda çok önemli bir eksper. Aynı zamanda, pul koleksiyonculuğuyla ciddi anlamda ilgilenenlerin tek adresi olan İsfila adlı şirketin yönetim kurulu başkanı. Kendini bildi bileli dede yadigarı olan pul koleksiyonculuğuyla uğraşıyor. Koleksiyoncuları yurtdışındaki sergilere yönlendiriyor, ayrıca Türk pullarını dünyaya tanıtıyor.
Kaynak: Milliyet.Com.Tr
Mektup Günü "29 Ekim"
Bu ilk uygulamada malesef 29 Ekim'e ait bir İGZ olmadığı için kendi zarf tasarımlarımızı yaparak postaya verdik. Ben bir yerine iki tasarım yapmayı uygun gördüm ve ikişer zarf yolladım herkese.
Çok enterasan şeyler yaşadık Pasaporttaki Merkez postahanede. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla filateli masalı kapalıydı. Malesef filateli departmanın damgasını kullanamadık zarflarda. Sorun etmedik. Ancak 75 krşluk Atatürk temalı pul kalmamıştı. Komik ama gerçek. Merkez postahanede pul kalmamıştı. Neyse, ne yaparız dedik ve 5 Krşluk Atatürk yanına 70 Krşluk iller serisinden bir pul. Ancak o 70 krşluk pulda 8 tane çıktı. Komik ama sinir bozucu neyse. Bu yokluğun yaşanmasının tek nedenide filateli bölümündeki kasanın açılamaması. Geriye tek seçenek olan 85 krşluk iller serisinden bir pul yapıştırmak.
Atatürk temalı zarfıma Atatürk temalı pulla süsleyerek herkese yollama hayallerimde bu şekilde eridi gitti.
İnanılmaz birşey gerçekten. 29 Ekim gibi önemli bir günde biz filatelistlerin birseyler yapacağını yılların tecrübesiyle filateli bölümü bilmeliydi ve o gün açık kalmalıydı. Tabii haber vermememiz de bizim hatamız ancak 29 Ekim yazan normal damga bile o gün çok önemli biz filatelistler için.
Bir dahaki "Mektup Günü"nde umarım daha az sorunla karşılaşırız.
Zarfları bir kac gün sonra sizlerle paylaşırım ancak zarflar hedeflerine ulaşmadan burda sergilemek istemiyorum. İşin süprizi kaçmasın. :)
Sağlıçakla kalın.
PUL DEFTERİM Kazım Üstündağ
Kazım Üstündağ'a bir filatelist olarak teşekkürlerimi sunarım.
İzleye ve incelemeye değer bir site.
Keşfedin!
Milli Sergi 2009 İzmir
17.Ekim.2009 günü TFDF başkanımız Sayın Ziya Ağaoğulları ve TFDF Genel Sekreteri Sayın Arman Arıkan ile birlikte Sayın Mehmet Akan,Hakan Akçaoğlu,Murat Hazinedaroğlu ve Koray Özalp ile birlikte ben PTT genel müdürü Sayın Osman Tural ve ekibindeki arkadaşlarla toplantılar gerçekleştirdik ve İzmir de 14-20 Aralık 2009 tarihinde yapılması planlanan Milli sergimiz kesinleşti ve gereken hazırlıklara ivedilikle başlanmasına ve mevcut filateli derneklerine gerekli bilgi ve yazıların gönderilerek katılımcıların davet edilmesine karar verildi.Gerek Postman ve gerekse Trfila sitelerimizde bu başlık altında önümüzdeki günlerde hazırlanacak sergi Tüzüğü,sergi proğramı,katılım belgesi gibi detay bilgileri sizlere eksiksiz ve mümkün olan en çabuk şekilde ulaştırmaya çalışacağım.Konuyla ilgili öğrenmek istediğiniz bütün detayları ve soruları lütfen çekinmeden gerek postman gerekse Trfiladan veya aşağıda yeralan bilgilerimden çekinmeden sorabilirsiniz.SaygılarımlaSergi Genel Sekreteri: Ufuk TALAY
26 Ekim 2009 Pazartesi
Greenlandic Comics 2009 - Grönland
Ayrıca iki sayfalık örnek sanatçının çizgi romanından...
Anti Masonik Pullar
Daha fazlası için lütfen bu linki ziyaret edin.
Pul Sanat Olursa
Nette araştırma yaparken Potenza'nın yaptığı bu iki güzel işle karşılaştım. Baskı ve kabartma tekniği.
Buyrunuz efendim, iyi seyirler. :P
Homage to the Stamp
Norge Stamp
Daha fazlası için aşağıdaki linkleri ziyaret edin.Gavin Potenza
Design & Communication
1910 SteamPunk Posta Kartları ve Gelecek
Bana sorarsanız baya da yaklaşmışlar aslında tahminerinde.
Dolaylıda olsa düşündükleri şeyler gerçekleşti.
Bu çizimleri kartpostal olarak karşıma çıkması bana ayrı bir heycan verdi. :)
25 Ekim 2009 Pazar
Türk havacılık tarihi
SkyLife - Mart 2006
Posta pullarında
Türk havacılık tarihi
Geçmişte posta gönderilerinin üzerine yapıştırılan kimi pullar, bugün Türk havacılık tarihini yansıtan minik birer belge niteliğinde...
Aldığınız mektupların veya kartpostalların üzerlerindeki pullara hiç dikkatlice baktınız mı? Zarflara yapıştırılan; kimi zaman bir kentten bir başka kente, kimi zaman da bir ülkeden bir başka ülkeye seyahat eden pullar üzerinde neler yok ki... Geldiği ülkenin para birimi, ne şekilde yönetildiği, ulusal günleri, coğrafyası, doğasında barındırdığı hayvan ve bitkileri, tarihi ören
yerleri, anıtları, kostümleri ve daha pek çok şeyi sergiler posta pulları... Kısacası, bu cicili bicili küçük kâğıtlar, ait oldukları ülkelerin tarihini yansıtan minik birer belgesel doküman niteliği taşırlar. Biz de bu yazımızda, posta pulları üzerinde sergilenen Türk havacılık tarihini yansıtacağız.
EN HIZLISI ‘HAVA POSTASI’
İlk kez 1840 yılında İngiltere’de kullanılır posta pulları. Bu tarihten 63 yıl sonra da, ‘uçak’ adını verdiği aygıtla göklerde dolaşmaya başlar insanoğlu. 17 Aralık 1903 tarihinde Amerika’da Wright Kardeşler tarafından motorlu uçakla gerçekleştirilen ilk uçuş, kısa bir süreç içinde öteki gelişmiş ülkelerin de bu alanda atılımlar gerçekleştirmelerini sağlar. Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya gibi ülkeler ilk havacılık teşkilatlarını oluştururlar. Türklerde havacılık tarihinin, 17. yüzyılda kartal tüylerinden yaptığı kanatlarla Galata Kulesi’nden Üsküdar’daki Doğancılar Meydanı’na başarılı bir uçuş gerçekleştiren Hezarfen Ahmed Çelebi ile başladığı kabul edilir. Gerçek anlamda Türk havacılık tarihinin başlangıcı ise, 1911 yılıdır. Bu tarihte, dönemin Harbiye Nazırı Mahmut Şevket Paşa’nın girişimleriyle ilk uçaklar satın alınıp, Osmanlı Hava Kuvvetleri kurulur. Dönemin en yeni teknolojisiyle üretilen uçaklar satın alınır, pilotların yetiştirilmesine önem verilir ve yepyeni hava meydanları açılır...
Dünya genelinde havacılık alanında tüm bu gelişmeler yaşanırken, uçaklar, ülke savunmasının yanı sıra bir başka görevi daha üstlenirler: ‘Posta taşıyıcılığı’. Havacılık teşkilatlarını kuran ülkeler, bir yerden kilometrelerce uzaktaki bir başka yere gönderilen postaların ‘hızlı’ ulaşımını sağlamak için uçakları kullanmaya yönelirler. Ve böylece ‘hava postası’ uygulaması başlatılmış olur....
Yazının devamı için lütfen TIKLAYIN...
Pul'da Kitap Ve Yazar Teması
Çok güzel hazırlanmış tematik bir site. Pula konu olmuş yazar ve kitapları konu alan site örnekler ve bilgileriyle tam bir kaynak site.
Özellikle Çocuk Kitapları ve yazarlarıyle ilgili örnekler şu an için hedeflerim arasında. Kolleksiyonun yaptığım temaya uygun kaynaklara internet sayesinde ara ara denk gelebiliyorum. Mesela bu site gibi ve eminim benım gibi kaynak sorunu yaşayan arkadaşlara az da olsa yardımı dokunacaktır bu linkin. Malesef sitenin dili ingilizce.
Dilerim bizle ilgilide bu tür örnek siteler çoğalır :)
Siteyi görmek için lütfen tıklayın.
Arnold Machin
İngiliz sanatçı, heykeltraş, para ve pul tasarımcısı. 1999'da kaybetmişiz kendisini ancak benim bu sanatcıyı gene google'da birşeyler araken haberim oldu. Toprağı bol olsun.
Kendisi adına bir site buldum sizlerle paylaşmak istedim.
Hem sanatçı hem bir kollektör olması Arnold Machin 'e saygı duymam için extra bir neden.
Daha ayrınıtlı bilgi ve görseller için siteyi ziyaret edin lütfen.