29 Ekim 2009 Perşembe

Şirketler yatırım amaçlı pul alıyor

Sandıktan bir haber...

Alıntıdır;

Şirketler yatırım amaçlı pul alıyor

Türk ve Osmanlı pulları eksperi Ziya Ağaoğulları: "Pulları devletler ve şirketler yatırım amaçlı alıyor. Bu yıl üç milyon dolara alır, seneye dört milyon dolara satarsınız"

MELİS ALPHAN - malphan@milliyet.com.tr
21 Temmuz 2006 / Cuma


Yeni kuşak pul koleksiyonculuğuyla fazla ilgili değil. Pul koleksiyonculuğunun en yaygın olduğu devirler Birinci ve İkinci Dünya savaşları. O dönemde yapacak pek bir şey olmadığı için dünyanın her yerinde insanlar pul koleksiyonu yapmış. Bugün ise yapacak o kadar çok şey var ki, pul koleksiyonculuğu ister istemez geri planda kaldı. Ama yine de bu işin de fanatikleri var. Son olarak Ziya Ağaoğulları 1863-2006 yılları arasındaki tüm Türk ve Osmanlı pullarını kendi renginde ve ebadında gösteren "Türk Pulları ve Antiyeleri Kataloğu"nu hazırladı.

Yeni "Türk Pulları ve Antiyeleri Kataloğu"nun diğer kataloglardan farkı ne?
Bu kataloğun hazırlanması 1,5 yıl sürdü. Dünyada birçok kişi böyle bir katalog istiyordu çünkü Osmanlı pullarını ayıramıyorlar. Tüm pulları birebir kendi renginde ve ebadında gösteren bir katalog yaptık. Tüm damgalı ve damgasız pulların fiyatları yazıyor. Katalogda ayrıca tüm Osmanlı antiyeleri yer alıyor.

Bu şirkette tam olarak ne yapılıyor?
Başlıca gayemiz Türk pullarını Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmak, bunların nadirliğini anlatan kitaplar yayımlayıp daha çok koleksiyoncu yaratmak. Ayrıca koleksiyonları yurtdışındaki sergilere yönlendiriyoruz. Koleksiyon pul toplamak değildir. Belli bir dönemi veya Türkiye'yi sekiz tema içinde anlatan bir eser ortaya çıkarmanız gerekiyor. Sergilerde bronz madalyadan büyük altın madalyaya kadar dereceler var. Yurtiçindeki milli sergilerde derece aldığın zaman yurtdışına gitme hakkın doğuyor. Biz ileri derecede koleksiyoncuları yönlendiriyoruz, onlara sürekli bilgi akışı sağlıyoruz. Ben yurtdışında jüri üyesiyim. Türkiye'deki sergilerde ise jüri başkanıyım. Burası Türkiye'deki belli başlı 30 koleksiyoncunun kurduğu bir şirket. Aynı zamanda bir müzayede firması. Yılda üç-dört müzayede düzenliyoruz.

"Beş bin pula sahibiz"

ABD'de insanları koleksiyonculuğa teşvik etmek için ilginç pullar basılıyor. Türkiye'de bu tür çalışmalar yapılıyor mu?
İlginç formlarda pul basmak için elinizde onun dantel makinelerinin olması gerek. PTT bu makineleri alım listesine koydu.

Türkiye'de kaç seri pul basıldı?
1863'ten 2006'ya kadar beş bin.

Bir pulu değerli kılan nedir?
Tirajı, yani baskı adetidir. Az tirajlı pullar nadirdir, herkes onları arar.

En değerli pulumuz hangisi?
1867 yılında çıkan, basılmış ancak tedavüle çıkmamış bir puldur. Tirajı tahminen 150 adettir. Dünyada şu an 9-10 tanesi koleksiyonlarda yer alıyor. Fiyatı 40 bin YTL.

Bu ucuz bir hobi mi?
Evet. Gençlere faydalı bir hobi. Pul koleksiyonu hazırlarken tarihi de öğreniyorsunuz. Kataloğa bakıp öğrenemezsiniz. Einstein'ın resmi var diyelim, "Bu kim?" diye merak edip araştırırsanız bilgileniyorsunuz.

"Üç altın madalyam var"

Türkiye'nin pul koleksiyonculuğu konusunda dünyadaki yeri ne?
Dünya sıralamasında 17'nci. Türkiye'nin başka hiçbir yerde 17'nci olduğunu sanmıyorum. Türkiye'nin sayısız altın madalyası var. Yalnız benim üç altın madalyam var. Bu madalyaları almak için birçok kriter var, sadece pulların değeri yeterli değil. Pulların değeri yüz üzerinden 25 puandır. Dünyadaki en nadir pulları da sergileseniz, 25 puan alırsınız. Ama bronz madalya alabilmeniz için 65 puan lazım. Bilgi araştırma 35 puan. Posta tarihi denen bir bölüm var. Eski mektuplarla destekleniyor, bunların nereden gelip nereye gittiği önemli. Osmanlı zamanında İstanbul'dan Japonya'ya gitmiş bir mektup çok enteresan bir şey çünkü o tarafa giden mektup pek yok. Ama Almanya, İtalya ve Fransa'ya giden de hiçbir şey değil.

Yabancılar Türk ve Osmanlı pullarıyla yakından ilgileniyor mu?
Çok. En büyük Osmanlı koleksiyonları yabancılarda maalesef.

Sizin en sevdiğiniz pulunuz hangisi?
Hepsi. Ben sadece Osmanlı topluyorum. Osmanlı'da zaten fazla resimli seri yok. Dünyadaki ilk resimli seri 1914 tarihli Reşat serisi.

Dünyadaki en pahalı pul hangisi?
Mauritius Adası'nın pulu. Bilinen iki tane var, biri İngiltere kraliçesinin koleksiyonunda. Diğeri üç milyon dolara satıldı. Pulları devletler ve şirketler yatırım amaçlı alıyor. Bu yıl üç milyon dolara alın, seneye dört milyon dolara satarsınız.

Dünyanın en eski pulu hangisi?
İngiltere, 1840.

Pulları iyi korumak için ne yapmak gerek?
Elle tutmayacaksınız. Elle tuttuğunuz anda zamkına parmak izi geçer ve değeri sıfırlanır. Pulun dantellerinin tam olması lazım. Bir danteli eksik olsa koleksiyon vasfını kaybeder. Güneşte kalmaması, rutubetli yerde durmaması gerek. Eviniz rutubetliyse, gazete kağıdına sarıp saklayacaksınız. Asla yatay koymayacaksınız, her zaman dikey duracak. Üzerine ağırlık gelmeyecek.

Pul biriktiren ünlüler kimler?
Hasan Güleşçi, Sabancı'nın CEO'suydu. Oyuncu İzzet Günay, Leyla Alaton'un eşi Mehmet Günyeli iyi koleksiyoncular. Bizdeki koleksiyoncuların büyük çoğunluğu avukat, mimar, mühendis, doktor.

Ziya Ağaoğulları kimdir?

Ziya Ağaoğulları Türkiye ve Osmanlı pulları konusunda çok önemli bir eksper. Aynı zamanda, pul koleksiyonculuğuyla ciddi anlamda ilgilenenlerin tek adresi olan İsfila adlı şirketin yönetim kurulu başkanı. Kendini bildi bileli dede yadigarı olan pul koleksiyonculuğuyla uğraşıyor. Koleksiyoncuları yurtdışındaki sergilere yönlendiriyor, ayrıca Türk pullarını dünyaya tanıtıyor.


Kaynak: Milliyet.Com.Tr

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Herkese merhaba, buradaki herkes benim adım Fumo Sadiku Kenya'nın Malindi Şehri'nde yaşayan Benjamin Breil Lee adlı iyi kalpli bir adamdan biraz daha bahsetmek istiyorum, kredi memuru olarak fon hizmetinde çalışan Bay Benjamin Breil Lee bana 37,115,225,00 Şilin borç aldı İşimi yükseltmek için ayaklarımın üzerinde durmaya çalıştığım zaman, burada bazılarınız Bay Benjamin ile + 1-989-394-3740 uygulaması veya kişisel E'siyle konuşmak için mali zorluklar yaşayanlar olduğunu biliyorum -mail on 247officedept@gmail.com Benim için ve Banka muhasebecisi için yaptıklarından dolayı çok memnunum Muhasebeci Hernandez Lucas İyi iş yaptığınız için çok teşekkür ederim.